Skupština u Sarajevu
35

Sindikati BiH biraju predsjednika: Bektić jedini kandidat, Šatorović se nije pojavio

I. Č.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Mevludin Bektić, sadašnji predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika u FBiH, jedini je kandidat za novog čelnika Saveza samostalnih sindikata BiH na današnjoj sjednici skupštine sindikata.
Današnja sjednica je zakazana nakon što je 16 granskih sindikata donijelo odluku o održavanju skupštine, jer smatra da je vanredni kongres održan u oktobru 2018. godine u Zenici, a na kojem je za predsjednika izabran Selvedin Šatorović, bio nelegalan.

Na Skupštini je, prema izjavi predsjednika verifikacione komisije, prisutno 114 delegata od ukupno 157, što je više od dvije trećine. Tvrde da, s obzirom na broj prisutnih delegata, mogu punopravno donositi odluke.

Niko od aktuelnog rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH, za kojeg predstavnici okupljenih granskih sindikata tvrde da su nelegitimno izabrani, danas nije bio prisutan na sjednici Skupštine SSS BiH.

Prisutni su od samog početka bili uvjereni da će izabrati novo rukovodstvo SSSBiH, odnosno da će proces registracije u Ministarstvu pravde BiH biti okončan u narednom periodu.

Zadatak novog rukovodstva SSS BiH će biti, kako je to istaknuto na Skupštini, da se utvrdi opći kolektivni ugovor i da se utvrdi minimalna plaća, ali ne populistički kako je to predložilo aktuelno rukovodstvo.

Sam Šatorović osporio je legalitet današnje skupštine kazavši da su je sazvali oni koji su trenutno u fazi koletivnog pregovaranja s Vladom FBiH pa treba ukloniti rukovodstvo.

Kako smo pisali, Općinski sud u Sarajevu je, pak, odbio zahtjev za privremu mjeru odnosno zabranu održavanja skupštine.

Također, Ministarstvo pravde BiH u svom rješenju navodi da ne raspolaže statutom niti popisom članova SSS BiH, kao ni odlukama o razrješenju ili imenovanju upravljačkih tijela. Nadalje navodi da u Registru nije upisana ovlaštena osoba za zastupanje SSS BiH.