Višegodišnji problem
333

Sarajevo: Drugo polugodište nije počelo za djecu s poteškoćama u razvoju, roditelji očajni

M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Djeca s poteškoćama u razvoja koja pohađaju eksperimentalni program EDUS-a u sarajevskom Centru "Vladimir Nazor" ni ovo polugodište nisu krenula na nastavu. Očajni roditelji uzaludno pokušavaju dobiti odgovor na pitanje zbog čega njihova djeca sjede kući umjesto da se obrazuju, kao svi ostali.

Kako nam je rekla Mirela Selmanović, projektna menadžerica EDUS-a, trenutno je na listi čekanja 120 djece od kojih je 56 u dobi do tri godine, kao i 70 djece koja su pohađala EDUS-ov program u centru do kraja decembra prošle godine.

"Ovaj broj nije konačan i mijenja se svakodnevno, jer udruženje EDUS svakodnevno vrši procjene razvoja nove djece koja se javljaju", kazala je Selmanović.

Ističe kako ne postoji alternativa, jer je nauka davno dokazala koliko intenzivnog rada je minimalno potrebno da bi se dobili rezultati, a to je pet sati, odnosno tri sata za djecu do tri godine.

"Nažalost, EDUS kao nevladina organizacija od svog osnivanja pokušava nadomjestiti nedostatak intenzivnog direktnog rada s djecom i biti produžena ruka sistema i zaista smo nastojali da putem projekata pomognemo što većem broju djece. Trenutno organizujemo radionice za roditelje s djecom koja do sada nisu imala priliku pohađati program ni u jednom obliku, ali to nije kompletan edukativno-terapeutski tretman prijeko potreban", kaže Selmanović.

Ono što posebno zabrinjava jeste da svaki prekid, poput ovog, znači regresiju u razvoju. Roditelji su očajni. Većina ih je dovela svoju djecu 29. januara u školu, ali učionice koje su uređene za njihovu djecu su bile prazne.

Edukatorima je istekao ugovor 8. januara, a zbog smjene Vlade KS novi konkurs nije raspisan. Također, došlo je do promjene na direktorskoj poziciji u centru. Bivša direktorica je bila na bolovanju, a nova je preuzela dužnost tek 20. januara. Prema riječima predstavnika Vijeća roditelja djece koja pohađaju nastavu u Centru Vladimir Nazor, imali su sastanak s novom direktoricom prošlog petka, ali nisu dobili konkretne odgovore.

"Na mailove nam niko ne odgovara, pa ni ministrica obrazovanja Zineta Bogunić. U Centru Vladimir Nazor se pozivaju na interne probleme sa sindikatom i opstrukcije. Direktorica nam je rekla kako novca ima jer znamo da je 1,2 miliona KM prebačeno ovom centru, ali da nema ingerencije da raspiše konkurs. Ljudi su neupućeni i kao da nemaju pravne službe. Roditelji su imali sastanak i s novim predsjedavajućim Skupštine KS Mirzom Čelikom koji je rekao da se obratimo pismenim zahtjevom, jer novi saziv Vlade KS još nije formiran. Naša djeca su u regresiji jer se s njima ne radi više od mjesec. Uzimamo bolovanja, angažujemo dadilje, nane i druge ljude jer nemamo rješenja. Očajni smo i spremni na sve pa i na proteste. Niko u ovom gradu se nije digao za ovu djecu. Ako bude trebalo, idemo i s kolektivnom tužbom i do Strazbura i Ombudsmena, jer prava naše djece krše kontinuirano", kazala nam je Amra Šabić, majka djeteta koje pohađa EDUS-ov program.

Podsjetila je kako je nakon žestoke borbe roditelja Centru "Vladimiri Nazor" dodijeljena zgrada u ulici Kemala Kapetanovića, ali da ona "zjapi" prazna.

"Preče su borbe za fotelje i pečat, a niko se ne bavi ovim problemom koji je gorući, naša djeca ih ne zanimaju", kazala je ova majka.

Iz EDUS-a kažu kako je jedino sistemsko rješenje ovog problema koji je u rapidnom porastu inkluzija djece s poteškoćama u razvoju, kao i zagovaranje jednakih prava sve djece.

"Sve moguće konvencije i deklaracije smo potpisali, donijeli smo niz zakona, podzakonskih akata, puna su nam usta ravnopravnosti i jednakosti na papirima. U praksi je to ipak dosta drugačije. Standardi i normativi koji regulišu ovu oblast su sveto slovo koje dozvoljava samo kozmetičke promjene. Još uvijek se hvalimo tradicijom i primjenjujemo metode koje su u svijetu odavno zastarjele. Kada počnemo djelovati u skladu s naučno zasnovanim metodama i poboljšavati naše načine rada onako kako nauka dokazuje da je najbolje, tada će rezultat biti zagarantovan", kazala je Selmanović.