Izgurali ih iz Općine
3

Beograd: Aktivisti predvođeni Natašom Kandić izbačeni sa Šešeljeve promocije

M. N.
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Aktivisti Fonda za humanitarno pravo napadnuti su večeras u zgradi Opštine Stari Grad u Beogradu kada su pokušali ući na promociju knjige osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja pod nazivom ""U Srebrenici nije bilo genocida".

Kako su aktivisti kazali, željeli su podijeliti "Dosije: Zločini nad Hrvatima u Vojvodini" koji govori o učešću Vojislava Šešelja u ratnim zločinima.

"Članovi SRS-a nam ne dozvoljavaju da uđemo u zgradu Opštine na promociju knjige Vojislava Šešelja. Gurali su nas i izbacili napolje", napisala je aktivistica Ivana Žanić.

Šešelj je naredio radnicima osiguranja da ih ukloni iz zgrade. Među aktivistima je bila i bivša direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.
Aktivisti Fonda za humanitarno pravo kazali su kako je promocija ove knjige sprečavanje da se čuje istina o genocidu u Srebrenici i zločinima nad Hrvatima u Vojvodini.

"Smatramo da je negiranje srebreničkih žrtava direktna posljedica politike koja se vodi već 30 godina, a to je politika zločina, negiranja i nepoštovanja za žrtve. U godini u kojoj se obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici, ovakvim promocijama ne smije biti mjesta u javnim institucijama kao što je opština Stari Grad. Ekstremni i umiveni nacionalizam, odnos prema zločinačkoj politici Miloševićevog režima najteži su problemi srpskog društva. Sve dok se vlast i opozicija takmiče u nacionalizmu i poricanju zločina, nema govora ni o kakvoj promjeni u Srbiji, nema govora o reformama niti evropeizaciji zemlje, već samo o borbi za nasljednika Miloševićevog prestola.

Ako osuđeni ratni zločinac nezakonito obavlja funkciju narodnog poslanika, ako svi državni organi i ubjedljiva većina političkih lidera negira genocid u Srebrenici koji su utvrdila dva međunarodna suda – niko ne može imati dilemu da se radi o državnoj politici negiranja, koja vodi u samoizolaciju, ekstremizaciju i moralnu propast cijelog društva", kazali su danas u saopćenju aktivisti organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Žene u crnom.