Totalna blokada
99

Za sutra u Drvaru zakazan opoziv SNSD-ovoj načelnici koja ignoriše većinu

D. Be.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sutra će općinski vijećnici u Drvaru glasati za opoziv načelnice Dušice Runić (SNSD) koja od sredine decembra novu većinu smatra nelegalnom te odbija ikakvu saradnju.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća SNSD je izgubio većinu i devet vijećnika je odlučilo napraviti relevantne promjene, priča predsjedavajuća Općinskog vijeća Jasna Pećanac (Socijalistička partija).

"Izabrali smo novog predsjednika i potpredsjednika vijeća. SNSD nije bio prisutan, ali su odmah osporavali većinu i legalnost te sjednice. Od 16. decembra do danas smo imali totalnu sabotažu rada Općinskog vijeća. Komunikaciju s načelnicom nemamo nikako, jer ona to odbija. Nacrt budžeta nije dostavljen, odluka o privremenom finansiranju sa zakašnjenjem i još dosta drugih stvari koje se ne rade po zakonu", rekla je Pećanac za Klix.ba.

Grupa odbornika je odlučila predati inicijativu za opoziv načelnice, iako im to nije bio plan.

"Većina je složna i smatra da je ovo ispravan put. U 2019. su održane samo četiri redovne sjednice, a to je pokazatelj da se nije dobro radilo. Mi smo ubijeđeni da je ovo što radimo ispravno. Mi smo preuzeli vijeće jer želimo raditi, ali prosto nismo mogli gledati nerad, a nismo imali namjeru rušiti načelnicu. Ali pored brojnih dopisa i pokušaja razgovora ona se ne ponaša kao načelnik Drvara već zauzima stavove stranke. Danas je 31. januar, a od nacrta budžeta ništa nije dostavljeno", priča Pećanac.

Naša sagovornica kaže da sukob SNS-a, SP-a, PDP-a, DNS-a i HDZ-a 1990 sa jedne te SNSD-a i HDZ BiH sa druge strane treba odvojiti kada se gleda lokalna i viša politika.

Na pitanje kako se u Drvaru komentariše dolazak i pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Pećanac nam je kazala da su svi veoma zahvalni lideru Srbije jer je pružio veliku podršku.

"Pretpostavljamo da je to razlog i dolaska Dodika. Mi nemamo problem sa Dodikom. Mi imamo problem s lokalnim političarima koji bi željeli biti više nego što jesu", dodala je.

Za kraj je kazala da stanovnici Drvara danas žive jako teško te je pozvala sve da se, bez obzira koja su politička partija, udruže kako bi zaustavili raseljavanje naroda, te da obnove Drvar i vrate ljude.

"Mi smo malo odsječeni. Pomoć FBiH ili BiH se ne dešava. Bilo bi od značaja kada bi svi malo više obratili pažnju i na Drvar, ali na Glamoč, Bosanski Petrovac, Grahovo... Sve su to općine koje dijele istu sudbinu. Treba nam pomoć, tu smo i smatram da se mora uključiti viša politika", zaključila je Pećanac.