Odluka Vlade
20

Smijenjen direktor policije u Tuzli! On poručuje da će prava tražiti na sudu

A. K.
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Dževad Korman (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Tuzlanskog kantona danas je Dževada Kormana smijenila s pozicije direktora Uprave policije kantonalnog MUP-a, nakon što mu je negativnu ocjenu za rad u prošloj godini dao ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić.
S druge strane, Korman poručuje da će svoja prava tražiti putem nadležnog suda.

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom se Dževad Korman smjenjuje s radnog mjesta direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Kako je pojašnjeno, razlog za ovakvu odluku se ogleda u činjenici da je Kantonalna vlada rad direktora Uprave policije za period od 1. decembra 2018. do 30. novembra 2019. godine ocijenila ocjenom "ne zadovoljava".

"Prethodno je Vlada TK donijela odluku kojom je prihvaćen prijedlog ministra unutrašnjih poslova i pokrenut postupak smjene direktora Uprave policije te je zatražena saglasnost od Nezavisnog odbora Skupštine TK za konačnu odluku o smjeni direktora Uprave policije. Nezavisni odbor je Vladi TK dostavio akt u kojem se navodi da je on na sjednici održanoj 30. januara 2020. godine donio zaključak da na osnovu člana 47. stav (4) i (6) Zakona o unutrašnjim poslovima TK daje saglasnost na odluku Vlade TK o smjeni direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK Dževada Kormana, iz razloga što je njegov rad za 2019. godinu ocijenjen ocjenom 'ne zadovoljava'", naveli su iz Kantonalne vlade.

S druge strane Dževad Korman je za Klix.ba kazao da je Vlada TK uradila ono što je smatrala da treba te da će on svoja prava zatražiti putem suda. Korman nam nije komentarisao da li njegova smjena ima političku pozadinu ili ne, kazavši da će do samoga kraja ostati na profesionalnom nivou.

Inače, odluka Nezavisnog policijskog odbora mogla bi biti sporna s obzirom na to da su dva člana ovog tijela u mogućem sukobu interesa zbog toga što su donedavno bili na određenim stranačkim funkcijama, na što je prije dva dana upozorio predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Također, ovaj odbor trenutno ne funkcioniše u punom sastavu, jer je njegov raniji član tuzlanski advokat Suad Suljić podnio neopozivu ostavku, a nakon što je protiv njega pokrenut krivični postupak.

Priča o smjeni Dževada Kormana prije nekoliko dana bila je jedan od osnovnih razloga za pokretanje prijedloga za smjenu ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića.

Na zahtjev 12 zastupnika iz SDP-a, PDA i Naše stranke u srijedu je sazvana hitna sjednica Skupštine TK, međutim dnevni red nije usvojen te je Brkić i dalje ostao na poziciji ministra.