Skupština KS
8

Konaković odgovorio na "ponudu": SDA treba poslati ozbiljne pregovarače

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković prokomentarisao je za Klix.ba ponudu kojom bi se riješilo kontinuirano finansiranje korisnika budžeta, navodeći da Stranka demokratske akcije treba da pošalje ozbiljne pregovarače.

"Mi bismo sada kao trebali odgovoriti na neku ponudu nekog dokumenta na kojem se Mirza Čelik potpisuje kao dopredsjedavajući, a sazvao je jučer Kolegij Skupštine kao predsjedavajući, na šta isto tako nema pravo. Danas nam nudi da Smiljana Viteškić bude predsjedavajuća ili da samo predsjedava sjednicom, to nam nije jasno. A jučer je rekao da to mora biti ekskluzivno Bošnjak. Najteža kvalifikacija koju je rekao jeste da Ostalih tu ne treba biti, a danas je na ovaj dokument dopisao Vibora Handžića", kazao je Konaković.

Naveo je kako je veći paradoks to što je nova većina jučer trebala preuzeti rukovodstvo Skupštine.

"Jučer je bila sjednica na kojoj je Mirza Čelik trebao biti imenovan u rukovodstvo, i na kojoj je trebao biti određen datum za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS. Nemam nikakav odgovor, da ljudi ne dođu na takvu sjednicu. SDA, SBB i DF moraju poslati ozbiljne ljude da s nama razgovaraju. To ova ekipa u kantonu nije", istakao je Konaković.

Prema njegovim riječima, želi da se riješi problem privremenog finansiranja i da preda vlast novoj većini ako imaju 18 ruku.

"Ništa se ne smije desiti neustavno. Danijela Kristić je predsjedavajuća i može ovlastiti bilo koga da predsjedava sjednicom. Da li oni hoće da predsjedavajuća bude Viteškić pa da Hrvat može biti premijer, ne znam. Pozivam SDA da se uključe u ovu priču, da pošalju ljude koji poznaju procedure i da im predamo vlast ako imaju 18 ruku", zaključio je Elmedin Konaković.