Ima li rješenja?
17

Komesar košarkaške Lige 12 tvrdi da prvenstvo nije prekinuto, iz saveza ga demantuju

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaško prvenstvo BiH je zvanično prekinuto danas nakon što je komesar takmičenja Lige 12 Siniša Jakovljević zakazao utakmicu između Igokee i Spars Realwaya za danas iako se sarajevski klub nije složio sa tom odlukom.

Košarkaški savez BiH je izdao zvanično saopćenje u kojem je odbacio nominaciju utakmice koju je Jakovljević svojevoljno zakazao iako je trebao potvrdu Spars Realwaya.

Prekid prvenstva je odrađen shodno pravilima, a komesar Jakovljević je istakao kako se ekipe trebaju spremati jer tvrdi da Liga 12 nije prekinuta.

Jakovljević je poslao mail svim klubovima i službenim licima u kojem navodi da "propozicije Prvenstva BiH 2019/20. kažu da je komesar taj koji vodi takmičenje, a on odgovara za svoje odluke Upravnom odboru KS BiH", te da "pravo o prekidu prvenstva nema niti komesar niti generalni sekretar".

Jakovljević je konstatovao da "prvenstvo nije prekinuto jer o tome nije donesena odluka UO KS BiH", te je poručio ekipama da "nastave sa pripremama za sljedeće kolo".

Tim povodom smo kontaktirali i generalnog sekretara KS BiH Amera Čolana.

"Propozicije su jasne, prvenstvo BiH ima prioritet i utakmice se moraju igrati prema kalendaru takmičenja, to jest vikendom. Činjenica je da Igokea ne želi izaći u susret nijednoj ekipi jer su osim Spars Realwaya istu stvar uradili i Širokom zanemarujući njihove želje. Podsjećam, Spars Realway je u prvom dijelu sezone izašao u susret Igokei i pomjerio termin njihove utakmice", kaže Čolan, te nastavlja:

"Komesar Jakovljević je stao na stranu Igokee. Košarkaški savezi Sarajeva, Zenice i Tuzle su suglasni da se prvenstvo stopira i njihovi klubovi sigurno neće igrati naredno kolo dok se situacija ne riješi", poručuje Čolan.

Čolana smo upitali šta je potrebno da se situacija riješi.

"Pokušavamo danima doći do rješenja, pokušavam sazvati vanrednu sjednicu Upravnog odbora, no predstavnici iz RS-a, koji su iz Igokee, se ne oglašavaju. Situacija se vrlo lako može riješiti, samo je potrebno da se održi sjednica Upravnog odbora", poručuje Čolan.

A do sjednice koja će biti zakazana ko zna kad, košarkašima u našoj državi ostaje da čekaju i čekaju...