Pogledajte video
73

Vožnja ulicama Sarajeva, najzagađenijeg glavnog grada na svijetu

A. P.
Sarajevo ulazi u još jedan dan sa ogromnim zagađenjem zraka zbog kojeg je stanovništvu preporučeno da ne izlazi na otvoreno, a Vlada Kantona proglasila je posljednju epizodu - uzbunu. Video snimljen ulicama grada ilustruje prljav zrak koji se već drugi dan nadvio nad sarajevskom kotlinom.

Policija je danas na nekoliko lokacija isključivala iz saobraćaja vozila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, a zabranjeno je i korištenje čvrstih goriva i teških ulja, međutim, ove mjere nisu donijele nikakvo poboljšanje pa je u toku večeri indeks zagađenosti zraka u pojedinim dijelovima grada prelazio katastrofalnih 600.

Opasne zagađujuće čestice PM2,5 prelazile su 650 µg/m.

I ove noći Sarajevo ostaje ubjedljivo na vrhu liste najzagađenijih glavnih gradova svijeta, ostavljajući prema indeksu daleko za sobom Delhi, Lahore, Dhaku i Kabul.

Zdravstveni stručnjaci preporučili su smanjenje kretanja i boravka na otvorenom u svim gradskim zonama, kao i smanjenje bilo kakvih aktivnosti na otvorenom, ali i korištenje struje ili plina za zagrijavanje prostorija te neotvaranje prozora za zračenje prostorija.

Visokorizične grupe stanovništva, koje bi posebno trebale ograničiti kretanje na otvorenom, su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Osjetite li bilo kakav neuobičajen kašalj, bolove u prsnom košu, nemir, teško disanje, poteškoće pri disanju ili neuobičajen umor, obavezno smanjite nivo aktivnosti.