Britanski mediji
5

Kraljevska porodica šokirana odlukom Harryja i Meghan, kraljica Elizabeta bijesna

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Odluka princa Harryja i njegove supruge Meghan da se povlače s važnijih kraljevskih dužnosti i da žele više vremena provoditi u Sjevernoj Americi razbjesnila je kraljicu Elizabetu II.

Iako Buckinghamska palača nakon ove šokantne objave emitira pomirljive tonove, prema pisanju britanskih medija, kraljevski par o svojoj odluci nije obavijestio ni kraljicu, ni prinčeve Charlesa i Williama. Porodica je za ovo iznenađenje saznala tek kada su vijest prenijeli tamošnji mediji.

Izvori iz kraljevske porodice kažu da je kraljica duboko razočarana, šokirana i tužna zbog takvog ponašanja princa Harryja i njegove supruge Meghan.

"Ljudi su se povijali pred njima. Dobili su vjenčanje koje su željeli, kuću koju su željeli, ured koji su željeli, novac koji su željeli, osoblje kakvo su željeli i u svemu su imali podršku porodice", kazao je jedan od izvora blizak kraljevskoj porodici.

Drugi upućeni izvor kazao je da ovakvo ponašanje nije pošteno prema kraljici te da nije zaslužila ovakav tretman.

Harry i Meghan vjenčali su se u maju 2018. na raskošnoj svečanosti u dvorcu Windsor zapadno od Londona i Meghan je prošle godine rodila njihovo prvo dijete, Archieja Harrisona Mountbatten-Windsora koji nije dobio kraljevsku titulu.

"Život u Britaniji i Sjevernoj Americi omogućit će nam da odgojimo sina u duhu poštovanja kraljevske tradicije u kojoj je rođen, istovremeno pružajući našoj porodici prostor kako bi se fokusirali na novo poglavlje", kazali su Harry i Meghan.

Par je posljednjih mjeseci govorio o tome da im teško pada medijski pritisak povezan s njihovom funkcijom.

Saopćenje su objavili nakon povratka iz Kanade, gdje su proveli božićne blagdane s Archiejem rođenim 6. juna 2019., nakon godinu braka.

Na produženi odmor otišli su nakon što je u oktobru prošle godine objavljen dokumentarni film o njihovim problemima s medijskom pažnjom.

Za sada se ne zna kako će Harry i Meghan postati finansijski neovisni, no mediji su prošle godine objavili da će Harry s Oprah Winfrey biti izvršni producent dokumentaraca o psihičkim bolestima za Appleovu videoplatformu.

"Namjeravamo se odreći uloge viših članova kraljevske porodice kako bismo radili i postali finansijski neovisni i dalje dajući punu podršku kraljici", poručili su.

Buckinghamska palača objavila je nakon toga da su razgovori s Harry i Meghan o njihovoj budućoj ulozi u ranoj fazi.

"Razumijemo njihovu želju da krenu drugim putem, ali to su složena pitanja i trebat će neko vrijeme da kroz njih prođemo", saopćila je palača.