Zračni napad
8

Amerikanci u Bagdadu ubili jednog od najvažnijih iranskih generala

I. P.
Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država ubile su danas Qassema Soleimanija, visokopozicioniranog generala vojske Irana, piše Deutsche Welle.
Kako se navodi, likvidacija se dogodila u Bagdadu, a akciju je potvrdio zvanični Pentagon te iranska nacionalna televizija. Soleimani je bio na čelu elitne iranske formacije Quds.

General se nalazio u vozilu u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma. Američka vojska nazvala je likvidaciju generala "odbrambenim činom".

Qassem Soleimani (Foto: EPA-EFE)
Qassem Soleimani (Foto: EPA-EFE)

"Udar je bio usmjeren ka osujećenju kreiranja budućih iranskih napada", rečeno je iz Pentagona.

U napadu je, pored Soleimanija, ubijen i Abu Mahdi al-Muhandis, zamjenik komandanta paravojne formacije Hashd Shaabi, kao i Mohammed Reda al-Jaberi, glasnogovornik spomenute jedinice.

Soleimani je bio jedan od najmoćnijih iranskih generala na čelu Qudsa, jedne od formacija u sklopu Iranske revolucionarne garde. Bio je odgovoran za provođenje vojne politike Irana na području Iraka, Libana, Sirije i Jemena.

Ubrzo je reagovalo čelništvo Islamske Republike Iran, na prvom mjestu ministar vanjskih poslova Javad Zarif koji je kazao kako će Washington snositi odgovornost za posljedice.

Irak je država u kojoj se sukobljavaju američki i iranski interesi, a svoju stratešku politiku na tom podneblju provodi i Izrael koji želi umanjiti utjecaj Teherana na države Bliskog istoka.

S druge strane, Teheran ima tradicionalni interes u što većem prisustvu u državama Bliskog Istoka, posebno u onima gdje živi značajna šiitska manjina.