Nove informacije
51

Mladima u Sarajevu će subvencije za stanove biti isplaćene u januaru

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović čeka rebalans budžeta Kantona Sarajevo kako bi mogao znati koliko će se tačno sredstava izdvojiti za subvencioniranje stambenog pitanja mladih. Sredstva će, prema novim najavama, biti isplaćena u januaru.

Na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo istaknuto je, u sklopu predstavljanja informacija o pitanjima i statusu mladih, da je rebalansom budžeta iz juna 2019. izdvojeno 2,65 miliona KM za subvencioniranje stambenog pitanja mladih.

Ministar Filipović je za Klix.ba objasnio da je od juna, internim preraspodjelama, uspio prikupiti 3,69 miliona KM za subvencioniranje stambenog pitanja mladih, što je dovoljno za 360 aplikanata s konačne rang liste.

"Očekujem da amandmanom Vlade KS prikupim još 50 hiljada KM, što znači da ćemo imati ukupno 4,10 miliona KM za tu namjenu. Moguće je da skupimo još 590 hiljada za svih 460 osoba s konačne rang liste", kazao je Filipović.

Dodao je da ne može ništa precizirati dok se ne usvoji rebalans budžeta u Skupštini Kantona Sarajevo.

"U slučaju da ne dobijem podršku da se izdvoje sredstva koja sam planirao, ja još nisam uradio preraspodjelu. Tako da ću i tu imati određenih sredstava za ovu namjenu. Teško je u ovom trenutku išta precizirati", rekao je Filipović za Klix.ba.

Upitan da li zbog najavljene promjene strukture vlasti u Kantonu Sarajevo može doći do zastoja ili problema, Filipović odgovara da je proceduralno nemoguće da u ovoj godini i početkom sljedeće dođe do promejna.

"Trebalo bi da sredstva budu isplaćena u januaru", zaključio je Damir Filipović.