Saznaje Klix.ba
62

Poznati svi kandidati SDA za Vijeće ministara BiH

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nedžad Branković, Dževad Mahmutović, Hazim Rančić i Nezir Pivić funkcioneri su koje je Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) predložila za zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas će potvrditi prijedlog Kadrovske komisije da se Bisera Turković kandiduje za ministricu vanjskih poslova BiH, kao i kandidate za mjesta zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Kako saznaje Klix.ba, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH bit će Nedžad Branković, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, a zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić.

Riječ je o visokim funkcionerima SDA koji su i u proteklom periodu obnašali značajne funkcije. Branković je bivši predsjednik Vlade FBiH, Mahmutović je aktuelni predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, Pivić je i trenutno zamjenik ministra pravde BiH, dok je Rančić u prošlom mandatu bio zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

S obzirom na to da je već poznato da će Fahrudin Radončić biti novi ministar sigurnosti BiH, a Sifet Podžić novi ministar odbrane BiH, defintivno se može reći kako je poznat kompletan novi saziv Vijeća ministara BiH kojim će predsjedavati Zoran Tegeltija iz SNSD-a.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH i budući ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je izjavio kako vjeruje da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti imenovan do 23. decembra 2019. godine.

Ranije je Zastupnički dom PSBiH potvrdio odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koja je danas objavljena i u Službenom glasniku BiH.

Tegeltija je u više navrata isticao kako će prioritet njegovog rada biti ekonomija te da će rješavanje političkih pitanja ostaviti Predsjedništvu BiH i liderima vladajućih stranaka na nivou države BiH.