Nakon novog dogovora
2k

Izetbegović: 2020. godina će biti daleko bolja od 2019.

A. P.
Bakir Izetbegović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je poručio večeras da će 2020. godina biti "daleko bolja od 2019."

Gostujući u Vijestima Hayat TV-a on je kazao da jučerašnji dogovor o novoj koaliciji njegove stranke sa Demokratskom frontom i Savezom za bolju budućnost označava ulazak jakog, iskusnog i kapacitiranog bosansko-bošnjačkog bloka na vlast na svim nivoima u BiH.

Precizirao je da je dogovor sa Fahrudinom Radončićem i Željkom Komšićem postigao još 17. maja, a da su jučer samo precizirali pozicije, od države pa naniže.

"Mislim da ćemo u Federalnom parlamentu uz neke pridružene poslanike imati preko polovine, a s HDZ-om dvije trećine vrlo iskusnih ljudi, patriotskog bloka koji vidi sve bitne stvari u ovoj zemlji i njenoj perspektivi skoro pa jednako", kazao je Izetbegović.

Poručio je da nije bilo lako doći do te pozicije.

"Mi smo iznijeli jednu borbu nerava u odnosu na one koji su htjeli 'švedski sto'", kazao je prvi čovjek SDA.

Komentare da je Komšić izdajnik nazvao je degutantnim.

"U ratu se prihvatio puške i branio ovu zemlju, sada sigurno neće sjediti na tribinama, već će ući zajedno sa nama u političku arenu i u vrlo teškom momentu braniti ovu zemlju, za razliku od onih koji ga prozivaju. Ja ne znam gdje su Forto i Kojović bili u ratu, ili ovi iz SDP-a, oni su bili u Srbiji ili pak potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović koji za Islamsku zajednicu kaže da je fašistička organizacija. Komšić se na te stvari ne treba obazirati", poručio je i za 25. decembar najavio usvajanje budžeta i pokretanje smjena u Kantonu Sarajevo.

"Mi imamo podršku naroda, a oni su imali podršku stranaca koja je bila čudna, bili su uporni i ohrabrivali ih u tome da ostane ta konstalacija na snazi. Ali to je prošlost. Ja sam se s ljudima iz međunarodne zajednice dogovorio jer upravo je SDA držao BiH s nekim od tih sila. Moraju promijeniti odnos prema takvoj snazi kakva je SDA", poručio je.

O dokumentu koji su potpisali rekao je da je Komšić tražio da to bude minimalistički paket, te najavio njegovo širenje na brojne teme.

"Normalno je sa pobjednicima praviti vlast, s onima koji su Sarajevo branili i poslije rata gradili", rekao je govoreći o odluci DF-a i SBB-a da napuste dogovor sa Šestorkom na nivou Kantona Sarajevo.

Na pitanje šta najviše zamjera Šestorki, odgovorio je: "Nema mjeseca da nisu jedan teški gaf napravili, od imenovanja, netransparentnog trošenja sredstava, dodjele novaca prijateljima, kumovima, samima sebi... Ne možete da shvatite ni šta je to društvo držalo zajedno. S jedne strane imenuju presuđenog ratnog zločinca za direktora, a s druge 11. jula, kad BiH ispraća kosti prema Srebrenici, oni na TVSA daju film koji dovodi u pitanje presude Haškog tribunala o Srebrenici".

Govorio je i o formiranju vlasti na federalnom nivou, koja umnogome zavisi od HDZ-a BiH.

"HDZ se zasad ponaša kao da je izmjena izbornog zakona uvjet za formiranje vlasti u FBiH. Mislim da će to potrajati još mjesec-dva ili tri i da će to prestati jer HDZ može sebi ogromnu štetu nanijeti ako pokuša diktirati, praviti ultimatume, da jedan zakon koji se odnosi na državni nivo bude veza sa rekonstrukcijom federalnog nivoa. Mislim da to ne bi trebalo da rade. Na kraju krajeva će HDZ i HNS ostati usamljeni ako to budu radili", istakao je Izetbegović.

O izbornom zakonu je kazao da nije lako rješiva stvar.

"Da jeste bila, riješili bi je u proteklih 14 godina", dodao je.

Rekao je da se SDA i HDZ slažu u 99 posto stvari, kad su u pitanju euroatlantske integracije, ekonomija i brojne druge teme.

"Ne slažemo se u principu na kojem stoji ova zemlja, da li je to građanski ili etnički. Oni bi preferirali etnički princip do kraja i poništili bi potrebu postojanja multietničkih, građanskih stranaka. Za razliku od HDZ-a, za nas građanski princip treba da bude dominantan u odnosu na etnički. Jedna kombinacija toga dvoga, u kojem građanski preovladava. SDA će braniti sve multietničke stranke, dok one budu branile BiH", rekao je Izetbegović.