Odblokiran rad
13

Zakon o ustupanju radnika uzburkao duhove između poslodavaca i sindikata u FBiH

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije BiH nakon duže blokade rada održalo je danas u Mostaru sjednicu, a na dnevnom redu našla su se tri važna prijedloga zakona.

Najviše diskusije izazvao je prijedlog zakona o ustupanju radnika, a govorilo se i o izmjenama i dopunama Zakona o poreznoj upravi FBiH i Zakona o porezu na dobit. Sva tri prijedloga inicirali su poslodavci.

Prijedlog zakona o ustupanju radnika definiše zakonski okvir po kojem jedan poslovni subjekt može ustupiti svog radnika drugom subjektu. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH, kazao da je ovaj zakon prijeko potreban te da će biti usvojen bez obzira šta o njemu budu kazali sindikati.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Znamo kako je teško doći do radne snage, ovaj prijedlog je usklađen s praksama evropskih zemalja, a posebno je važno da izjednačava pravni status angažovanih po ugovoru o djelu s onima koji sklapaju ugovore o radu", izjavio je Pandurević naglasivši kako ovakav zakon u Hrvatskoj postoji već pet godina i obuhvata dva posto radne snage.

Resorni ministar Vesko Drljača upozorio da prijedlog nije u skladu s odredbama Zakona o radu, a ministrica finansija Jelka Milićević je sugerisala da bi osnova rasprave trebala biti minimalna plaća.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Sa stanovišta Vlade ovo je poželjan zakon kojim se želi minimizirati rad na crno", izjavio je premijer Fadil Novalić.

Najviše otpora prema tekstu zakona o ustupanju radnika imali su predstavnici sindikata, a Mevludin Bektić je kazao kako je zakon vjerovatno prepisan jer sadrži mnogo dijelova na ekavici.

"Zakon je krucijalan i suštinski, ali mnoge stvari nisu definisane, posebno prava radnika koja nisu u skladu sa važećim zakonodavstvom. Nejasna je alokacija radnika od mjesta stanovanja, pozicija radnika unutar preduzeća, smještaj, sigurne su potrebne značajne dorade", izjavio je Bektić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ekonomsko-socijalno vijeće na kraju rasprave zadužilo je resorno ministarstvo da zbog zakona o ustupanju radnika organizira sastanke vlade i socijalnih partnera kako bi se tekst zakona unaprijedio.

Vijeće je razmatralo i prijedlog zakona o poreznoj upravi FBiH koje tretira problem da je Federacije jedini dio države u kojoj ne postoji institut zastare poreske obaveze, a odnosi se isključivo na direktne poreze.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Mladen Pandurević je kazao kako nije cilj da se smanji poreska disciplina, već naprotiv da ona bude bolje, ali postoje firme koje s postojećim zakonskim rješenjem imaju nepravedno velikih problema. Naveo je primjere firmi koje po 16 godina imaju problem s plaćanjem određenog duga.

"Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj nije definisana apsolutna zastara. Budimo kreativni, reagujemo na probleme kako to rade vlade u drugim zemljama", izjavio je Pandurević.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Ministrica Milićević kazala je kako poreski inspektori kontrolišu samo posljednjih pet godina te da bi ulazak u starije dugove se mogao i drugačije protumačiti, posebno kao namjeru da se ošteti budžet.

Vijeće je diskutovalo i o prijedlogu zakona o porezu na dobit koji se odnosi na usklađivanje s međunarodnim računovodstvenim standardima vezanim za troškove amortizacije.