Izlaganje ekspozea
1

Sjednica Parlamenta BiH o imenovanju Tegeltije na čelo Vijeća ministara

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Državni parlamentarci počeli su sjednicu na kojoj će biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut pitao je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH zbog čega sjednici ne prisustvuju članovi Predsjedništva BiH.

Arnaut je rekao kako na današnjoj sjednici treba biti predstavnik Predsjedništva Bosne i Hercegovine s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH zvanični predlagač tačke dnevnog reda, odnosno tačke koja glasi Potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Arnaut je kazao da je 2015. godine, kada je Denis Zvizdić imenovan za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović napravio pauzu kako bi član Predsjedništva BiH došao na sjednicu.

Zvizdić je Arnautu odgovorio da je općepoznato kako članovi Predsjedništva BiH trenutno nisu u Bosni i Hercegovini, tačnije da borave u službenoj posjeti Sloveniji. On je pozvao zastupnike da se izjasne o Arnautovoj sugestiji u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH.

Nakon glasanja je 29 zastupnika glasalo da se rasprava o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nastavi bez prisustva članova Predsjedništva BiH, dok je osam zastupnika bilo protiv, a tri suzdržana.

Državnim zastupnicima je kao materijal dostavljena odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine o imenovanju Zorana Tegeltije, kao i preporuka koju je izdala parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Tegeltija, koji će danas predstaviti svoj ekspoze, ranije je u izjavi za medije kazao kako će centar njegovog interesovanja biti "ekonomija, ekonomija i ekonomija" i da će politička pitanja rješavati lideri političkih stranaka i Predsjedništvo BiH, a ne Vijeće ministara BiH.

Sve dok se ne imenuju novi državni ministri i zamjenici ministara funkciju državnog premijera nastavit će obnašati Denis Zvizdić iz SDA.

Na dnevnom redu Zastupničkog doma PSBiH nalazi se i imenovanje članova stalnih radnih tijela, odnosno parlamentarnih komisija, bez kojih nije moguće razmatrati zakone na zasjedanjima Zastupničkog doma PSBiH.

Inače, državna zakonodavna vlast se još od decembra 2018. godine nalazi u potpunoj blokadi zbog odluke SNSD-a da ne učestvuje u radu Parlamentarne skupštine BiH sve dok se Zoran Tegeltija ne imenuje za predsjednika bh. vlade.