Emotivni momenti
602

Josip Pejaković zvanicama u Predsjedništvu BiH izrecitovao "Zemlja od kamena"

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Umjesto uobičajenog govora na svečanom prijemu povodom Dana državnosti BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić riječ je prepustio doajenu bh. glumišta Josipu Pejakoviću.
Nakon što je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održao govor, sa osvrtom na prošlost, sadašnjost i očekivanjima za budućnost prisutnima se kratko obratio Željko Komšić kazavši da će ovaj put umjesto njega govoriti posljednji dobitnik povelje ZAVNOBiH-a Josip Pejaković.

Pejaković je, na način kako samo on zna, izrecitovao poemu pod imenom "Zemlja od kamena" u kojoj je opisao BiH onakvu kakvu je on vidio putujući i boraveći na svakom njenom pedlju.

"Od kamena i temelj i krov gradiš, u hladnoj kamenoj utrobi zmije gajiš, za sve one koji ti zlu kob spremaju.

Nikog se ne bojiš do Boga Svevišnjeg. Jedino njemu konto polažeš za sebe samu, i sve nas zemljo od kamena Hercegovino mati.

Za sinove i kćeri razasute po cijelomu svijetu, siromaštvo nudiš ko dobar start a oni ti uzvraćaju ljubavlju, poštovanjem i zahvalnošću postignutim.

Odlučila sama sebe gradit za sebe samu i za svoju djecu da se više ne razasipaju po cijelome svijetu ko djeca od raka, popij prijatelju našega vina, izi i sira i pršute, ništa ne tražimo od tebe, samo kad se vratiš odakle si došao reci da mi nismo ko što oni misle.

Pričaj im kakve su naše mirisne konobe i naše praske i nar i limun žut i Neretva čista, a ponavrh svega kakvi smo ko ljudi.

Ako iz Bosne dolaziš prijatelju našijem poruči da ih mi nikad ostaviti nećemo jer brez njih i brez nas nit ima Bosne, nit ima Hercegovine. Ništa ne tražimo od tebe samo kad se u Bosnu vratiš, reci glasno da te svi dobro čuju da Hercegovina neće Bosnu ko roditelja tutora, već ko sestru rođenu."