Naslijedio Hahna
21

Mađar Oliver Varhelji novi evropski komesar za proširenje

D. Be.
Oliver Varhelji
Oliver Varhelji
Evropski zastupnici u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta danas su potvrdili imenovanje Olivera Varheljija za novog komesara EU za proširenje.

Novi sastav Evropske komisije koju predvodi Ursula von der Leyen trebao bi preuzeti funkcije od 1. decembra ove godine, ako parlament naredne sedmice odobri izvršnu vlast EU bez komesara iz Velike Britanije.

"Velika je čast biti dio tima Ursule von der Leyen! Zajedno za snažnu Evropu", poručio je Varhelji.

Varheljiju su prošle sedmice dostavljena dodatna pitanja nakon saslušanja jer su socijalisti i liberalni zastupnici bili zabrinuti zbog njegove bliskosti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Na samoj sjednici ovog odbora tada ga je 30 zastupnika podržalo, a 48 ih je bilo protiv njegovog imenovanja.

Varhelji je u prošlosedmičnom obraćanju Vanjskopolitičkom odboru EP-a rekao da će kao evropski komesar insistirati da se implementira ključnih 14 reformi koje je Evropska komisija BiH iznijela u svom Mišljenju za BiH.

"Moramo raditi s BiH da dobije novu vlast koje tamo nema već više od godinu dana. Oni ne mogu postati kandidat dok ove reforme ne budu isporučene, a ja ću se kao evropski komesar pobrinuti da oni dobiju sve što im je potrebno od nas da bi to i ostvarili", rekao je Varhelji.

Varhelji će preuzeti funkciju koju je obavljao Johannes Hahn.