Nejedinstvo u Skupštini
45

Opozicija u NSRS-u odbila prijedlog Dodika, on im ponudio da iz informacije izbace šta misle

A. D.
Screenshot/RTRS
Screenshot/RTRS
Maratonska sjednica NSRS-a sazvana radi formuliranja zajedničke "informacije o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava RS", prerasla je u fijasko nakon što je večeras opozicija odbila prijedlog lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ugrade svoje stavove u tu informaciju.
Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je neprihvatljiva ponuda Dodika da opozicija u Informaciju ugradi sve što misli da nedostaje, jer nije kvalitetna i zato mora biti povučena.

Dodik je u nastavku posebne sjednice NSRS koja je počela jutros prokomentirao odbijanje opozicije da zajedno dorade informaciju.

"Ako neće, onda ćemo morati da izvlačimo drugu argumentaciju, a ona je jasna. Dok smo mi pripremali sjednicu, očito su se pripremali na drugoj ili trećoj strani. Još jednom mislim da je bilo racionalno da gospoda iz opozicije dodaju ono što žele. Evo, ponudiću još nešto. Hajde izbacite što mislite da treba, ali nemojte izbaciti suštinu, to je OHR", rekao je Dodik.

"Ako ni to nećete", dodao je on, "onda ćete imati cjelovečernju polemiku sa mnom po tom pitanju".

Na ponovljeni prijedlog SDS-a da povuče informaciju za sjednice, Dodik je rekao da je “umalo pristao da je povuče, ali da mu Klub poslanika SNSD to ne dozvoljava”.

Dodik je otkrio da će Informacija, koju planira da usvoji Narodna skupština, biti dostavljena svim poslanicima u parlamentima u EU, svim kongresmenima u svijetu, imenom i prezimenom.

"Mi ćemo to učiniti sa vama ili bez vas", istakao je on.