Šokantni podaci
372

Direktor Zavoda Pazarić iznio detalje: Štićenici su mom prethodniku renovirali stan

E. Sk.
Redžep Salić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić izvršena je ogromna pljačka! Kazao je ovo na današnjoj konferenciji za medije direktor Redžep Salić koji je ukazao na brojne propuste i nepravilnosti u radu prethodne uprave te ustanove koja brine o 350 štićenika.

Nalazi Porezne uprave i sudskih vještaka ukazali su na šokantne podatke koje je Salić iznio danas pred novinarima.

"Vještaci građevinske struke utvrdili su da nijedna firma koja je gradila u sklopu Zavoda Pazarić nije imala licencu za građenje. Osim toga, kod gradnje Centra za osposobljavanje utvrđena je razlika od 143.600 KM. To znači da je dio planiranog novca završio u privatnom džepu", kazao je Salić.

No, prema Salićevim riječima, kriminalnim radnjama ni tu nije kraj. Ustanovljeno je da više firmi zavodu duguje novac za kurbansko meso koje im je prodavano pa tako firma RDA Company d.o.o. iz Tuzle, tvrdi Salić, duguje oko 49.000 KM, a mesnice Brajlović 102.330 KM.

"Za ovu kuću u Pazariću nijedna firma nije imala licencu za građenje. Ministar Vesko Drljača je sve to znao i šutio je, zato ako ima imalo obraza, podnijet će ostavku", ističe Salić.

Dalje se navodi da su dva stolara dala izjave tokom istrage, kojima su potvrdili da su izrađivali namještaj za privatne potrebe uposlenika zavoda.

"Sve je to plaćao zavod. Namještaj je završavao u privatnim objektima Zijada Korjenića, Izeta Rumića, pravnika Jasmina Ćerimagića, kao i bivše v. d. direktorice Senade Muharemović. S druge strane, djeca iz Zavoda Pazarić živjela su u vlazi, nakon izrazito loše hrane, sljedeća loša stavka je grijanje, a kuća D koja se nalazi u suterenu Zavoda Pazarić rađena je najlošijim materijalom", govori Salić.

Također, objekat u kojem je održana press konferencija, suteren, vodi se kao završen, mada se ekipa našeg portala uvjerila da to nije tako. Imali smo priliku pogledati i nekoliko objekata u okviru zavoda koji su u veoma lošem stanju. Tokom pregleda inspektora ustanovljeno je da nedostaje jedna od nosivih ploča u objektu, koja košta oko 45.000 KM, a na čijem mjestu se nalazi samo rigips.

"U te objekte uložen je ogroman novac, novac za koji niko ne zna gdje je završio. Ovdje se sve raspada. Da bi napravio ponudu za radove, moraš imati projekat na osnovu kojeg praviš ponudu. Ovdje nije postojao projekat, izvođači radova birani su prema poznanstvu. Od sve gradnje nije ništa napravljeno, a prilikom radova izvršena je i ogromna šteta. Za ovaj novac mogli smo napraviti novi objekat", pojašnjava nam jedan od domaćina zavoda.

Porezni inspektori i finansijska policija otišli su, nastavlja Salić, u MS Gradnju d.o.o. u Hadžićima, firmu koja je radila ovaj objekat, i uzeli izjavu direktora.

"Salko Mujak, direktor i osnivač firme MS Gradnja koja je potpisala ugovor sa zavodom za poslove vrijedne, navodno, 250.000 KM, sam je priznao da su ti poslovi vrijedili 106.000 KM, a da je ostatak od oko 144.000 KM potrošio na privatne objetke, to jeste kuće bivšeg direktora Jasmina Ćerimagića i šefa pravne službe Anesa Kalete", naveo je Salić.

Pred velikim brojem novinara direktor Zavoda Pazarić na kraju je poručio da tu nije kraj i da se, kako kaže, sprema pljačka od pet miliona KM, ali da će sve pojedinosti saopćiti isključivo premijeru Federacije Fadilu Novaliću kojeg je pozvao da što prije posjeti Pazarić i zaštiti štićenike zavoda.