Izvjestilac EU Parlamenta
21

Utjecajni evropski političar Paulo Rangel za Klix.ba: Učinit ću sve da se riješi kriza u BiH

A. Dučić
Paulo Rangel (Foto: EPA-EFE)
Paulo Rangel (Foto: EPA-EFE)
Paulo Rangel, utjecajni evropski političar i potpredsjednik Evropske narodne stranke (EPP), nakon što je imenovan za novog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH u razgovoru za Klix.ba govorio je o tome šta će raditi u novom mandatu te kako želi doprinijeti prevazilaženju zastoja u našoj državi.

Rangel, koji je na posljednjim izborima unutar Evropske narodne stranke bio jedan od predsjedničkih kandidata, najavio je posjetu BiH početkom 2020. naglasivši da će to uraditi nakon što obavi sve potrebne razgovore s najvišim evropskim zvaničnicima.

"Za sada se ne mogu miješati u unutrašnju politiku BiH prije nego što posjetim BiH, a pogotovo ne mogu sada izazvati animozitete među određenim političkim faktorima. Ali mogu reći da postoji velika zabrinutost unutar EU zbog političke, ali i ustavne krize u BiH. Ja ću zaista uraditi sve što mogu da se ta situacija promjeni. Stalo nam je da politički akteri u BiH dođu do dogovora kako bi konačno došlo do normalne političke situacije u BiH, a koja je u interesu građana. Zastoj koji je duže prisutan u BiH mora se prevazići", poručio je Rangel za Klix.ba

Kaže da razlog zbog čega neće doći ranije u posjetu BiH leži i u tome što Evropska komisija još nije formirana. Postoje, kaže, naznake da će se to desiti u decembru, a u najgorem slučaju početkom 2020.

"Trenutno imam sastanke s vrhom EU, kao i s evropskim ekspertima. Često se sastajem s komesarom Johannesom Hahnom koji je moj dobar prijatelj i izuzetan poznavalac prilika na Balkanu i u BiH. S njim tijesno sarađujem. Kao potpredsjednik EPP-a zaista imam mnogo sastanaka na najvišem nivou i tema je često BiH. I mogu vam reći da sam kao Portugalac potpuno nepristrasan i objektivan kada je riječ o prilikama u BiH i na Balkanu. Moja zemlja nema nikakvih favorita na Balkanu, kako kod određenih političkih grupacija, tako ni kod etničkih grupa", kazao nam je Rangel.

Paulo Rangel (u sredini) s Angelom Merkel (Foto: EPA-EFE)
Paulo Rangel (u sredini) s Angelom Merkel (Foto: EPA-EFE)

Kaže da se želi maksimalno pripremiti za razgovore s bh. liderima i državnim zvaničnicima.

"Bit će krucijalno da opet dođem u BiH i da razgovaram sa svim političkim akterima u BiH. Pripremam se za te sastanke. Očekujem zaista otvoreni dijalog sa svima, a to će biti u prvom tromjesečju 2020. Kada tačno, to zavisi od drugih faktora. Ali to će biti potrebno za moj izvještaj koji ću prezentirati Evropskom parlamentu, ali i EU u cijelosti", naglasio je Rangel.

Govoreći o odluci EU o neotvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, što je obeshrabrilo i druge zemlje na Balkanu koje žele postati članice EU, Rangel je kazao da treba biti potpuno jasan da je Evropska komisija predložila otvaranje pregovora, što je Evropski parlament podržao.

''Mora se jasno istaći da je 25 od 28 zemalja članica EU totalno podržalo otvaranje pregovora. Samo te tri države imale su rezervu u ovom momentu. Mi imamo ogromnu većinu u EU za pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Naravno, ovaj slučaj je pokazao da nekoliko država može za sada blokirati procese. Ovo je poruka i za BiH, da je velika većina u EU za priključenje Balkana EU. Nema razloga da se kaže da EU obeshrabruje države na Zapadnom Balkanu", kazao je Rangel.

Kaže da je EU potpuno posvećena Balkanu i da većina misli da nema kompletne EU bez Zapadnog Balkana.

"BiH treba postati članica EU. Ove države se u narednom periodu mogu nadati oživljavanju procesa proširenja i ja ću svim sredstvima raditi na tome", poručio je ovaj evropski zvaničnik.