Hitno potrebne donacije
991

Maleni Tarik Rovčanin izgubio je majku, pomoć mu je potrebnija nego ikada

L. K.
Borba Tarika Rovčanina traje od 2013. godine, mnoge humanitarne organizacije aktivno prikupljaju novac za liječenje ovog dječaka. Situacija se pogoršala prije dvije sedmice, kada je Tarik izgubio majku Sandu Lier koja je preminula u 36. godini na Kliničkom centru Koševo u Sarajevu.
Njegova majka se godinama hrabro borila za izlječenje svog sina. Prije nešto više od dvije sedmice imala je moždani udar, nakon čega je tri dana provela u komi, da bi naposljetku preminula. Sahranjena je u Vogošći, gdje je živjela s porodicom, a na posljednji ispraćaj stigao je veliki broj ljudi.

Borba za malenog Tarika i dalje traje. Rođen je kao zdrava beba, ali su zdravstveni problemi počeli s nicanjem prvih zubića kada je imao samo sedam mjeseci. Prvi put je medicinski zbrinut 2013. godine kada mu je konstatovan težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih deset dana. U posljednjim pretragama koje su urađene, dječaku je dijagnosticiran Dravet Sindrom, kazali su članovi njegove porodice.

Konačna cijena mogućih tretmana još nije poznata, ali se zna da samo genetska analiza košta 8.000 eura. Zbog toga što porodica nema ni približno dovoljno novca za mališanovo liječenje, organizovana je humanitarna akcija koja još traje.

U međuvremenu, brigu o malom dječaku preuzele su njegova baka i tetka. Svi ljudi dobre volje koji žele pomoći malom Tariku mogu to učiniti uplatom novca na žiro račun: 1994 9060 4449 0370 na ime Sanda Lier. Osim toga, možete se priključiti i grupi na Facebooku koju je osnovala dječakova porodica.

Osim toga, dostupan je i PayPal račun preko kojeg možete donirati novac. Broj koji se koristio za donacije (090 291 087) više nije u funkciji.