NP Sarajevo
209

Ususret premijeri "Dogvilla": Priča o ljudima i iskrivljenim društvenim vrijednostima

E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo uveliko traju pripreme za predstavu "Dogville" koja će u režiji Lajle Kaikčije premijerno biti izvedena u srijedu, 6. novembra.

Ova predstava, koja je nastala kao scenska adaptacija scenarija za kultni film Larsa von Triera, donosi priču o ljudima i iskrivljenim društvenim vrijednostima koje vladaju svijetom.

U kakvom svijetu živimo, šta smo sebi dopustili, šta ostavljamo našoj djeci, koliko se krijemo pod maskama i djelujemo li kada treba, samo su neka od mnogobrojnih aktuelnih pitanja koja ekipa ove predstave postavlja pred gledaoce.

"Zahvalna sam Narodnom pozorištu Sarajevo na prilici da radim ovu predstavu. Rad je bio intenzivan i zahtjevan za sve one koji su učestvovali u stvaranju ove predstave. Želja nam je da pokažemo stvari onakvima kakve jesu i da iznesemo na vidjelo ono od čega svi bježimo i pokušavamo se skriti. Proces nastanka ove predstave bio je rollercoaster koji nas je sve preispitao, uključio i angažirao", rekla je rediteljica Lajla Kaikčija.

Uloge u predstavi ostvarili su Amra Kapidžić, Kemal Rizvanović, Ejla Bavčić Tarakčija, Sanela Pepeljak, Merima Lepić Redžepović, Ermin Sijamija, Aldin Omerović, Slaven Vidak i Mak Čengić.

"Ja samo mogu reći da ćemo u Narodnom pozorištu Sarajevo imati predstavu koja šarkom u glavu, a prstom u oko govori o veoma važnim stvarima i postavlja važna pitanja o tome ko smo, šta smo, šta mislimo o sebi, a šta zapravo jesmo. Sigurno je da će ova predstava potresti mnoge pojedince", rekao je Vidak.

Mladi glumac Mak Čengić rekao je kako je presretan zbog prilike da dijeli pozorišnu scenu sa starijim kolegama koji su mu velika motivacija i vjetar u leđa.

"'Dogville' je tekst koji se surovo bavi istinom kakva god da je ona, a istina najčešće boli. Svako ko bude gledao ovu predstavu zapitat će se o svojim postupcima i načinu na koji razmišlja. Svakog pojedinca možemo učiniti boljim, manje ili više, ali sigurno je da će svako napraviti korak naprijed i sebi postaviti pitanja koja do sada nije", naglasio je Čengić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedrana Božinović s kojom je radila Džejna Avdić.

"Vedrana je uradila ogroman posao. 'Dogville' traje više od tri sata, a ona je cjelokupan scenarij uspjela sažeti u predstavu koja traje manje od sat i po. To je zaista značajan dramaturški zahvat", rekla je Avdić.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo rekao je kako su ovu predstavu uvrstili na redovni repertoar zbog njegove aktuelnosti i važnosti.

"U predlošku ovog teksta je značajno to što se bavi nama, ljudima koji su dobri sve dok ne treba da naprave neko dobro djelo", istakao je Bajrović.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, saradnica za scenski pokret je Ena Kurtalić, za muziku je bio zadužen Igor Kasapović, inspicijent je Mustafa Zrnić, a sufler Esmeralda Abdijević.

Nakon premijere 6. novembra predstavu "Dogville" ponovo možete pogledati 14. novembra.

Svi gledaoci koji ne stignu pogledati premijeru ove predstave, moći će to učiniti 29.11. i to besplatno, jer Addiko bank u okviru svoje saradnje sa NPS poklanja ulaznice za ovu predstavu. Ulaznice se mogu preuzeti na blagajni NPS.