Neposlušni inspektori
36

Vlada RS-a smijenila čelnike Inspektorata RS-a koji nisu poništili diplomu Osmici

Er. M.
Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Odluka Inspektorata RS-a da u skladu sa zakonskim ovlastima odgodi poništenje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću došla je na naplatu: Vlada RS-a na današnjoj sjednici smijenila je vršiteljicu dužnosti direktora Inspektorara RS-a i glavnog prosvjetnog inspektora.
Izvršna vlast bosanskohercegovačkog entiteta RS, koju predvodi politička stranka Milorada Dodika (SNSD), danas je smijenila vršiteljicu dužnosti direktora Inspektorata RS Danijelu Batu te na poziciju vršitelja dužnosti direktora imenovala Dragutina Škrebića.

Pored vršiteljice dužnosti smijenjen je i glavni prosvjetni inspektor RS-a Goran Aljetić, a ove vijesti dolaze samo dan nakon što je Inspektorat RS-a prihvatio zahtjev za odgodu poništenja diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

Potezi Vlade RS-a idu u prilog ranijim tvrdnjama analitičara da je odluka o poništenju diplome Osmanu Mehmedagiću politički motivisana, jer čelnici Inspektorata RS-a su sve do danas obnašali svoje funkcije bez ikakvih kontroverzi.

Inspektorat RS-a je odluku o odgodi poništenja diplome, sve do konačne sudske odluke, donio uvažavajući navode da bi izvršenjem pomenutog rješenja nastala šteta i štetne posljedice za Univerzitet za poslovne studije Banja Luka i za direktora OSA-e Osmana Mehmedagića te da zakonom ili drugim propisom nije isključena mogućnost odgađanja izvršenja rješenja.

Zahtjev za odgodu poništenja diplome Univerzitet za poslovne studije Banja Luka podnio je u skladu sa Zakonom o upravnim sporovima kojim je propisano da će po zahtjevu tužioca, organ nadležan za izvršenje odgoditi izvršenje akta do konačne sudske odluke, ako bi izvršenje nanijelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla nadoknaditi, a odgađanje nije protivno javnom interesu, niti bi se njim nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH od samog početka zauzela je stav da je Mehmedagić diplomu stekao zakonito i da niko nema pravo montirati bilo kakve istrage kojima bi se diskreditirale osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH.

Institucije RS-a počele su problematizovati diplomu direktora OSA-e pred sami kraj mandata aktuelnom rukovodstvu najvažnije agencije u lancu sigurnosti BiH. SNSD je 1. jula 2019. godine iznio jasan stav kako neće podržati ponovni izbor Osmana Mehmedagića, kojem mandat ističe 19. novembra 2019. godine, za direktora OSA-e BiH. Mjesec poslije, tačnije 5. augusta 2019. godine, u bh. medijima objavljena je priča o propustima Univerziteta prilikom izdavanja diplome Mehmedagiću.