Novac osiguran
28

Mektić: Nijedna lokalna zajednica nam ne da lokaciju za smještaj migranata

I. Č.
Dragan Mektić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić otkrio je problem zbog kojeg je eskalirala migrantska kriza, poručivši kako lokalne vlasti ne žele ustupiti nijednu lokaciju gdje bi se mogli smjestiti migranti.

"Opća je ocjena i Evropske unije i evropskih ambasadora u BiH da ovo što se kod nas dešava nije kriza koja je morala eskalirati na ovakav način. U zemljama Evropske unije su utabali proces kretanja migranata, ali u BiH migrantska kriza predstavlja vrstu nerješivog problema, jer smo mi država koja funkcioniše na bazi konsenzusa", kazao je danas Mektić.

Naveo je kako su u julu pozvani na sastanak u Briselu, kojem su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti, među njima i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

"Zaljučci sa sastanka su bili da se osigura prostor u USK za izgradnju još jednog prihvatnog centra, budući da su tada samoinicijativno počeli prebacivati migrante u Vučjak, te tražili da se osigura drugi prihvatni centar u centralnom dijelu BiH. Uslov je bio da to budu općinski, kantonalni, entitetski ili državni objekti", podsjetio je ministar Mektić.

Poručio je kako je problem što Vijeće ministara ne može doći do prihvatnih centara.

"Rješenje je da ispoštujemo sporazum iz Brisela, gdje smo se dogovorili da damo dvije lokacije. Jednu u Unsko-sanskom kantonu i jednu u centralnim dijelovima BiH. Ne možemo od jednog čovjeka uzeti dva objekta i davati mu po 80-90 hiljada eura mjesečno. Ja ne pristajem na to", kazao je Mektić, dodavši da su mogli dobiti 10 miliona eura, ali da to ne može biti operativno dok ne nađu lokaciju.

Identifikovano je, prema Mektićevim riječima, pet-šest lokacija koje bi vrlo brzo mogle biti adaptirane, ali im nijedna lokalna zajednica nije dozvolila da uđu u taj centar.

"Mi imamo situaciju da je Vijeće ministara donijelo jednu odluku vezanu za Veliku Kladušu, a da je održan sastanak Općinskog vijeća Velike Kladuše, gdje je poništena odluka Vijeća ministara BiH", istakao je Mektić.

Pozvao je Unsko-sanski kanton da, kako je dogovoreno, da lokaciju u državnoj svojini za smještaj migranata.

"Vlasti USK su poslije sastanka u Briselu kazale da će u roku od 30 dana nama ponuditi lokaciju. Problem je bila RS, neće da čuju za prihvatni centar. Ista situacija je u FBiH. Nijedna lokalna zajednica nam ne da lokaciju", istakao je on.

Naveo je kako su prema Konvenciji UN-a dužni osigurati kompletan humanitarni tretman migrantima, od smještaja, zdravstvene zaštite, higijenskih uslova i drugih potreba.

"Do sada smo uspostavili nekoliko prihvatih centara na prostoru Krajine, stari đački dom, bivši hotel Sedra, poslije toga smo uspostavili BIRA-u i na kraju Miral. Ušli smo u jedan projekt adaptacije kasarne u Hadžićima u kojoj bismo mogli apsorbovati višak u Unsko-sanskom kantonu. Ušivak je tu u funkciji, azilantski centar u Delijašu i Salakovcu. Za očekivati je da će se ruta privremeno zaustaviti", naveo je Mektić.