Nova ruta?
13

Okom kamere: Migranti izađu iz Vučjaka, okupaju se na Uni i odlaze u pravcu Cazina

I. P.
Reporter portala Klix.ba u Bihaću je snimio grupu migranata koji svoju dnevnu higijenu i pranje veša obavljaju na obali rijeke Une. Iako na prvi pogled to nije ništa novo, zapravo je riječ o trenucima spremanja za put - migranti koji uspiju otići iz Vučjaka više se tamo ne vraćaju.
Kako objašnjava naš reporter, kadrovi su snimljeni u blizini centra Bihaća na Otoci,a u trenutku snimanja na obali se nalazilo 30 migranata koji su vjerovatno došli iz kampa Vučjak.

Ono što je zanimljivo jeste da se nakon obavljenog pranja i kupanja migranti ne upućuju natrag ka kampu kojeg humanitarne organizacije i Evropska unija nazivaju neadekvatnim i pozivaju na njegovo gašenje zbog neljudskih uslova, nego odlaze u pravcu Cazina i Tržačkim Raštelima.

Ovih dana upravo u tom pravcu uputio se veliki broj migranata, a u cilju traženja nove rute za prolazak u Hrvatsku, nakon akcije policije koja je za cilj imala "čišćenje grada" i smještanje migranata u kamp sa groznim uslovima življenja.

O kojoj ruti je tačno riječ, to je još uvijek nepoznanica.

Ministarstvo sigurnosti BiH uputilo je u petak saopćenje za javnost u kojem ističe kako već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

S druge strane, Evropska unija odbija da finansira predložene lokacije i može se reći da u ovom trenutku nema provodljive ideje kada je u pitanju novi kamp.

Ipak, Ured Evropske unije u BiH želi vidjeti rješenje i pozvao je sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata.