Udarac za Borisa
7

Britanski parlament odgodio glasanje o Brexitu

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski parlament zadao je još jedan udarac vladi Borisa Johnsona koji je danas od ovog zakonodavnog tijela zatražio podršku sporazumu s Evropskom unijom o izlasku Velike Britanije iz te političke organizacije. Umjesto podrške, parlamentarci su izglasali odlaganje izjašnjavanja.

Naime, većina parlamentaraca odlučilo je da se o sporazumu sa Briselom koji je postignut ove sedmice ne smije glasati dok se nek uspostavi pravni okvir za to glasanje, odnosno dok se ne usvoji zakon za njegovo sprovođenje.

Riječ je o amandmanu kojeg je predložio konzervativac Oliver Letwin koji zapravo podržava novi sporazum sa Briselom. Ipak, on i očigledno većina parlamentaraca, smatra kako se usvajanjem odluke o odgodi izjašnjavanja osigurava da Johnson bude nemoćan ukoliko se "stvari promijene" do 31. oktobra.

Podsjećamo, 31. oktobar je posljednji datum koji se računa kao rok za istupanje iz EU, mada je on nekoliko puta pomjeran.

Parlamentarci su amandman usvojili zbog Johnsonovog isključivog stava kako je njegov dogovor jedini ispravan. Ovim stopiranjem pparlamentje napravio pretpostavku da se sporazum ne provede, pa čak i da se Brexit ponovo odgodi.