Saznaje Klix.ba
30

Inspekcija utvrdila nezakonitosti u radu Envera Zornića: Čeka se smjena direktora Toplana

D. Be.
U dokumentu koji potpisuje premijer Kantona Sarajevo Edin Forto traži se hitno informisanje Nadzornog odbora preduzeća Toplane Sarajevo o saznanjima o utvrđenim nepravilnostima u radu direktora Envera Zornića, saznaje Klix.ba.

Nezakonitosti u radu direktora Envera Zornića evidentirane su rješenjima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove od 31.7.2019. i 20.8.2019. godine.

"Nalaže se punomoćnicima Vlade KS koji vrše ovlaštenja Skupštine KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. Sarajevo da hitno informišu Nadzorni odbor preduzeća o saznanjima o utvrđenim nezakonitostima u radu direktora", navodi se u zaključku.

U dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba traži se od nadležnih da ove informacije uzmu u obzir prilikom provođenja procedure prijevremenog razrješenja direktora Envera Zornića.

"Imati u vidu i nedostatke u provedbi Uredbe o vrsti i postupku objavljivanja propisa i javnosti rada organa uprave, javnih preduzeća i javnih ustanova i pravnih lica čiji je osnivač Kantona Sarajevo", navedeno je u dokumentu koji je potpisao premijer Edin Forto.

Dokument je dostavljen Nadzornom odboru KJKP Toplane-Sarajevo, preduzeću Toplane, Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture KS, punomoćnicima koji vrše ovlaštenja Skupštine KJKO Toplane Sarajevo, zamjenici predsjedavajućeg Skupštine KS te predsjedavajućeg Skupštine KS.

Ovi podaci stižu poslije skandala u vezi sa Enverom Zornićem, koji je procurio u javnost prije manje od mjesec dana.

Kao što je već poznato Zornić je osuđen jer je tokom rata, kako je navedeno u presudi, naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena. On je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

Nakon tih saznanja zasjedao je vrh SDP-a na čiji prijedlog je Zornić imenovan na funkciju u Toplanama. On je ubrzo poslije toga isključen iz partije, a sve vrijeme je negirao da je učestvovao u bilo kakvim ubistvima tvrdeći da se radi o montiranim procesima, kako u ratu tako i danas te naglasio da ga je nakon presude pomilovao tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Zornić je tada poručio kako uprkos prijetnjama i ucjenama niko neće zaustaviti započete promjene i razotkrivanje kriminala u KJKP Toplane Sarajevo.