Napokon se oglasila
53

Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

E. Lj.
Peter Handke (Foto: EPA-EFE)
Peter Handke (Foto: EPA-EFE)
Švedska akademija brani svoju odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu obrazloženjem da je on iznosio provokativne komentare, ali nije podržavao krvoproliće.

Odluku Švedske akademije o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Hankeu kritikovali su mnogi i tražili da opozove svoju odluku. Ukidanje nagrade ovogodišnjem književnom Nobelovcu između ostalih su tražile i Majke Srebrenice te osobe koje su preživjele genocid u Srebrenici.

Handke je 2006. godine održao govor na sprovodu predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću koji je umro u haškom pritvoru iščekujući izricanje presude za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Osim toga je otvoreno podržavao ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Predsjednik Švedske akademije Mats Malm je u članku koji je objavljen u švedskom dnevniku Dagens Nyheter rekao da je Handke iznosio provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima, prenosi Euronews.

"Autor knjiga kao što su 'Strah golmana pred jedanaestercem' i 'Spori povratak kući' nije veličao krvoproliće i jasno je osudio masakr u Srebrenici. Akademija u njegovom pisanju nije pronašla ništa što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda", dodao je Malm.

Inače, Malm se pozvao na članak koji je 2006. godine objavljen u njemačkom dnevniku Suddeutsche Zeitung u kojem Handke piše da je masakr u Srebrenici najgori zločin protiv čovječnosti u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Švedska akademija je bila prisiljena odgoditi dodjelu nagrade za književnost 2018. godine, nakon izbijanja skandala koji je završio ostavkom članice čiji je suprug osuđen za silovanje. Odluka o dodjeli Nobelove nagrade za književnost naišla je na brojne kritike domaće i svjetske javnosti.