Ogorčeni odnosom
156

Sarajevski vatrogasci rade sa zastarjelom opremom, prisiljavaju ih da kreče prostorije

M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Arhiv/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Vatrogasci u Kantonu Sarajevo rade sa zastarjelom opremom, a intervencijske rukavice kupuju sami u radnjama građevinske opreme. Pored svega, primorani su da kreče spavaone tokom radnog vremena po naredbi komandanta, a u trenutku kada se zvono oglasi iz "molerskih" odijela uskaču u vatrogasna i iscrpljeni gase požare.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade KS Armin Hrelja, situacija nije nimalo bezazlena jer im nedostaje 90 vatrogasaca, a za pet godina otići će ih oko stotinu u penziju. Nove vatrogasce nema ko da obučava jer posljednjih 10 godina nemaju licenciranog instruktora za teorijsku, praktičnu i tjelesnu obuku. Šljemovi su im stari 13 godina, a vatrogasno vozilo s platformom za gašenje požara na visinama je duži period na servisu.

"Svu opremu koju smo dobili to je iz ranijeg perioda. Za vrijeme novog direktora Samira Džihića nije pokrenut niti jedan postupak javne nabavke za kupovinu vozila i opreme. Mi radimo u svojim radnim cipelama koje sami kupujemo. S druge strane, provedena je nabavka za građevinski materijal u iznosu od 19.000 KM među kojima je i boja za krečenje. Nedavno su vatrogasci dobili i naredbu da tokom svoje smjene moraju okrečiti prostorije i rečeno im je da neće izaći dok to ne završe. To nigdje nema da vatrogasac koji je u smjeni i koji mora biti odmoran i spreman za intervencije, mora krečiti", kazao nam je Hrelja.

Komandant im pokazao kako se kreči

Portal Klix.ba dobio je na uvid Naredbu koju je potpisao komandant Profesionalne vatrogasne jedinice u kojoj se navodi da od 4. oktobra u stanici Centar počinje uređenje prostorija - krečenje, a da će radnike za navedene radove rasporediti komandir voda u saradnji s komandirom čete. Vatrogascima koji su se pobunili rečeno je da neće izaći dok ne završe posao.

"Izjavljujemo da nam je 9.10.2019. godine naređeno od komandanta Dževada Gibanice, a koju nam je prenio komandir 3. voda Suad Šubo da je potrebno okrečiti spavaone. Izjavljujemo da smo u tom trenutku rekli da to nije naš posao i da niko od nas ne zna krečiti. Nakon te izjave, a koju je prenio komandantu komandir voda Šubo, rečeno nam je da svi idemo u spavaone koje treba okrečiti. Šuvo nam je također prenuo stav komandanta da svi uzmemo četke ako ne znamo krečiti mačkom te da će svi okrečiti po jedan kvadrat.

Nakon tih naredbi svi smo otišli u spavaone, a za nama je došao komandant Dževad Gibanica koji nam je prvo prezentovao kako se kreči mačkom te rekao da nećemo izaći iz spavaona do kraja radnog vremena dok se spavaone ne okreče i da će ako treba on lično nadgledati radove. Također je rekao da nam je bolje da krečimo spavaone nego da radimo vatrogasne poslove. Sve te prijetnje nam je prenio na jako drzak i neprofesionalan način, tako da smo u tom trenutku bili prisiljeni da krečimo spavaone. Nakon pola sata morali smo obustaviti krečenje jer se oglasilo zvono za intervenciju na koju smo morali svi otući s četiri vozila", napisali su, između ostalog, vatrogasci koji su bili prisiljeni na molerske radove tokom svog radnog vremena,a potom da žure na intervenciju.

Nadležni upozorili na nezakonitost naredbe

Sindikat je odmah reagovao dopisom koji su uputili direktori Džihiću i pozvali ga obustavi sve građevinske radove koje u objektima KUCZ izvode vatrogasci, a koji nisu u skladu s Uredbom o pravilima službe za profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice i vatrogasne jedinice pravnih lica.

Istaknuto je kako na osnovu predstavke Upravnog inspektorata KS skreću pažnju da je došlo do prekoračenja ovlaštenja rukovodioca KUCZ KS u pogledu izrade i primjene Uputstva o načinu rada u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici KS tačka 8.1.1. alinea 6. Na isto je u novembru prošle godine upozorilo i Federalna uprava civilne zaštite koje je tada izričito navelo da se poslovi vatrogasne jedinice ni u kom slučaju ne mogu sastojati u vršenju električarskih, zidarskih, keramičkih, vodoinstalanterskih i molerskih radova. Isto je navedeno u i mišljenju Federalnog ministarstva pravde iz novembra 2018. godine.

Ministarstvo pravde KS je još 2013. godine uputilo Mišljenje u kojem se navodi kako navedeni radovi ne ulaze u okvir poslova zaštite od požara i vatrogastva i jasno se potcrtava da navedeni radovi ne mogu obavljati vatrogasci u okviru poslova vatrogasne jedinice, a posebno ne u vrijeme vatrogasnog dežurstva.

Prijete im internim premještanjem

Vatrogascima koji su pobune prijeti si internim premještanjem u najudaljenije stanice (Ilijaš i Hadžiće) ako ne budu radili ono što se od njih traži. Ističu da ih više time ne mogu ucijeniti jer im je "dozlogrdilo" da budu pod pritiskom, a ionako spašavaju ljudske živote sa zastarjelom opremom dovodeći u opasnost i svoj život.

Prema Hreljinim riječima, u svakom vodu bi trebao biti po 21 vatrogasac, a u KS ih u prosjeku trenutno ima oko 10. Ističe da je problem u sistematizacija koja nije izvršena kako treba jer su na rukovodeće pozicije postavljeni uposlenici koji nisu ispunjavali uslove prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta KUCZ i time su u opasnost dovedeni sami vatrogasci ali i građani KS.

"Alarmantno je da u stanici Stup u trećem vodu rade četiri komandira, tri vozača i samo jedan vatrogasac koji opslužuju 14 vozila. Ovakva formacija je protivna zakonskoj uredbi o Pravilima službe gdje se može reći da treći vod Stanice Stup nije operativan", rekao je Hrelja.

Postavljen i videonadzor

O ovim problemima obavijestili su pismenim putem i Skupštinu KS u decembru prošle godine, ali još nije bilo adekvatne reakcije. Kontaktirali su i Agenciju za zaštitu ličnih podataka jer je direktor postavio kamere u unutrašnjost stanica bez da je obavijestio radnike s ciljem da ima konstantan nadzor na njima.

"Puna opremljenost i popunjenost vatrogasnih jedinica jedina su garancija kako bi građani Kantona Sarajevo imali adekvatnu protivpožarnu zaštitu", kazali su vatrogasci.