Veliki park
851

U Sarajevu se danas otvara prva biblioteka u parku: Dok čekate ljubav - čitajte

S.H.P.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U Velikom parku u općini Centar postavljena je prva biblioteka na otvorenom. Kućice za knjige i klupe već su postavljene, a danas će u ovom parku u 13:30 sati biti upriličeno i njeno svečano otvaranje.

Vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Lamija Tiro i Samir Fazlić prije skoro godinu su uputili inicijatvu po uzoru na velike evropske gradove za biblioteku na otvorenom.

Veliki park je najveća zelena površina u samom centru Sarajeva, zbog toga će ova lokacija biti idealno mjesto za sve ljubitelje knjige koji žele napraviti predah i okruženi zelenilom pročitati neko korisno ili relaksirajuće štivo.

"Imali smo pristojnu saradnju sa službom za prostorno uređenje. Oni su ponudili nekoliko rješenja i lokacija. Ova nam se učinila nekako najzanimljivijom s obzirom na to da ovo mjesto ima neki kultni status u gradu kod dosta građana Sarajeva", kazao je vijećnik Općine Centar Samir Fazlić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Na mjestu koje je još poznato kao Hippy klupa postavljena su dva ormarića za knjige i mjesto s naslonjačima gdje se može sjesti i s uživanjem pročitati knjiga. U biblioteci ne postoji nikakva vrsta zaduživanja knjiga te ih potpuno besplatno možete koristiti kad god ste u prilici.

"Općina Centar brinut će se o održavanju i očuvanju biblioteke, a tu su i brojni kafići i bašte koje imaju videonadzor pa će i oni malo kontrolisati. Znate kako kažu: 'Nije grijeh ukrasti knjigu', ali mislim da će građani prepoznati prednost ideje da dođu, uzmu knjigu, počitaju i vrate je. Nadam se da će to dobro funkcionirati", rekao je Fazlić i dodao kako u evropskim gradovima čak i u javnom prijevozu postoje otvorene biblioteke.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Knjige koje će se naći na policama ove biblioteke donirala je Općina Centar. Fazlić je naglasio i da će građani imati priliku donirati knjige, a ako ormarići budu prebukirani ubacit će još kućica.

"Vjerujem da će ova biblioteka opstati, jer ljudi vole da čitaju. Međutim knjige su danas skupe, PDV na knjige je 17 posto i to je najveći PDV na knjige u regionu. U skoro svim evropskim zemljama je PDV niži nego kod nas. Svi pravi zaljubljenici u pisanu riječ će, ja vjerujem, sami napraviti red u ovoj otvorenoj biblioteci", rekao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Fazlić je dodao kako se nada da će u narednom periodu "biblioteku na otvorenom" realizirati i na drugim lokacijama, najvjerovatnije kod Alte na Marijin-Dvoru ili u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

"Mi smo imali jednu biblioteku u prostoru Hastahane, koja je bila više privatna varijanta. I sve je funkcionisalo u najboljem redu dok je trajao festival 'Ljeto u Hastahani'. Nadam se da će tako biti i u prvoj otvorenoj biblioteci. Vjerujem da su ovo mali koraci koji općinu Centar i grad čine zanimljivijim", rekao je na kraju Fazlić.