Svjetski poznat program
45

BBC u Sarajevu snimao čuvenu radio emisiju "The Arts Hour on Tour"

L. K.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Svjetski poznat program televizije BBC sniman je večeras u srcu Sarajeva, vodila ga je Nikki Bedi, a njeni gosti bili su bh. rediteljica Aida Begić, Jovan Marjanović iz Sarajevo Film Festivala, konceptualna umjetnica Smirna Kulenović i komičar Filip Andronik.

Osim njih četvero, u emisiji su gostovale i dvije muzičke grupe: Helem Nejse i Dubioza Kolektiv, koji su podigli atmosferu sa izvedbama svojih pjesama. Među gostima je sjedio i britanski ambasador Matthew Field, koji je pozorno pratio cijeli program.

U emisiji koja je snimana nepuna dva sata Bedi i njeni sagovornici pričali su o Bosni i Hercegovini i stvaralaštvu u državi. Osvrnuli su se na djela koja su kreirali, postavljajući usput neizostavno pitanje: Šta možemo očekivati u budućnosti?

Dotakli su se neizostavne teme - etničkih razlika u BiH, te posljedica rata. Sve su nam teme, kazali su, povezane s ratom i posljedicama koje je on ostavio na društvenu i političku situaciju u državi, ali i regionu. Stradali su međuljudski odnosi, a sve se to prenosi i na generacije koje dolaze. Na pitanje voditeljice koje su to teme koje bi umjetnici, režiseri, komičari i drugi stvaraoci mogli obraditi odgovorila je djevojka iz publike, koja je kazala kako nam je potrebno više pozitivnih stvari.

"Mislim da bi akcenat trebalo staviti na neke malo pozitivnije teme. Znam da ih ima, samo ih treba pronaći. Mnogo pričamo o ratu, o posljedicama agresije, sve te negativne stvari nisu ostale samo na toj generaciji nego su se nastavile prenositi dalje, s koljena na koljeno. Zbog toga mislim da zaslužujemo da se priča o mladima i o onome što oni rade i stvaraju", između ostalog je kazala, na šta su je i publika, ali i voditeljica i njeni sagovornici nagradili gromkim aplauzom.

Na pitanje šta očekuju za 25 godina u BiH, sagovornici su se složili kako se nadaju nekom boljem periodu za politiku, društvo ali i stvaralaštvo. Šlag na tortu bila je izjava Admira Čulara Gage koji je kazao kako ne može predvidjeti šta će se desiti, ali kako se iskreno nada da se rat neće ponoviti, jer Bosna zaslužuje da napreduje i ide dalje.

Nakon ozbiljnih tema, publika se uspjela opustiti uz šale Andronika, koji je na 15 minuta preuzeo pozornicu i izvukao osmijeh na lice svim prisutnim, a cijelu priču zaključio je nastup Dubioze Kolektiv koji su pjesmom "Free.mp3" najavili kraj snimanja emisije.

The Arts Hour on Tour je mjesečna emisija o umjetnosti koju realizira BBC World Service, a koja istražuje savremenu kulturu u velikim gradovima širom svijeta. Sa muzikom uživo, slam poezijom, komičnim nastupima, velikim imenima koji se pojavljuju i bogatom diskusijom, serija približava slušaocima atmosferu kao da su i sami lokalci.