Glas bh. pisaca
49

Burne reakcije bh. javnosti: Odluka da Handke dobije Nobelovu nagradu je anticivilizacijski čin

E. Lj.
Peter Handke
Peter Handke
Nakon prošlogodišnjeg skandala u vezi sa seksualnim zlostavljanjem, Švedska akademija je umjesto iskoraka napravila anticivilizacijski korak unazad kojim se još više "ukopala". Na njihovu odluku da Nobelovu nagradu za književnost dodijele kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu bh. javnost burno je reagovala.
Bh. glumica i rediteljica Hasija Borić smatra da je dodjela Nobelove nagrade za književnost Handkeu anticivilizacijski čin, jer su etika pisca i literarna vrijednost djela neodvojivi.

"Zgrožena sam činjenicom da pisac koji je otvoreno stao na stranu fašizma dobija Nobelovu nagradu. Za mene su etika i estetika neodvojivi. Zakon u Njemačkoj zabranjuje negiranje genocida, a on to čini. Vrlo je složeno pitanje zašto djeca roditelja koji su bili nacisti staju na stranu tzv. ljevice. Handke ni po čemu nije ljevičar. Ako pogledamo povijest lijeve ideje, od Španjolskog građanskog rata, preko Drugog svjetskog rata, vidjet ćemo da su pisci iz svijeta, a i jugoslovenski često rizikuju svoj život pridružujući se antifašističkih borbi. Današnji ljevičari, smatra Susan Sontag, sjede na obali svojih skupih bazena i pametuju. Mislim da se svijet danas prije dijeli na mračne nacionalističe i na napredne snage. Mi se moramo uključiti u napredne. Moramo kao jedan ustati i protestirati protiv sramnog,anticivilizacijskog čina dodjele Nobelove nagrade Handkeu. Moramo se boriti i kad izgleda nemoguće doći do cilja. Pozvala sam na potpisivanje peticije protesta,a to sam predložila i kolegama iz Hrvatske", ispričala je Borić.

Vrlo oštru reakciju uputio je i istaknuti bh. reditelj Haris Pašović koji pojašnjava da je riječ o institucionalnom rasizmu.

"Švedska akademija nije napravila nikakvu omašku. Švedska akademija je artikulisala i objavila svoj rasistički stav prema Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, Albancima, balkanskim egzotičnim plemenima. To joj je ujedno poslužilo da objavi i svoju antimuslimansku poziciju. Ovo je institucionalni rasizam. Švedska akademija je sebe definitivno diskvalifikovala iz svakog ozbiljnog diskursa najprije kad je kod njih otkrivena gnusna korupcija i šovinizam, a sada su se razmahali svojim rasizmom. Ovim postupkom Švedska akademija signalizira ekstremnoj desnici u Evropi da će taj ekstremizam biti nagrađen i slavljen, jer ima svoje zaštitnike u 'intelektualnoj eliti'. Što se kaže u Hercegovini: 'Ah elite, ah govana'", poručio je Pašović.

Nagrađivani bh. pisac Faruk Šehić ističe da je Nobelova nagrada za književnost otišla apologeti zla.

"Svaki pisac koji misli da ga njegova 'genijalnost' smješta izvan i iznad kategorija dobra i zla ne može se zvati ljudskim bićem. Ako nemaš stava prema fašizmu i staljinizmu, holokaustu, genocidu ili ih podržavaš, onda si isto ono zlo koje je donijelo sve najgore u 20. vijeku. Sve što treba reći je da je negator genocida u Srebrenici i negator opsade Sarajeva, Miloševićev jaran dobio Nobelovu nagradu za književnost. Da je Nobelov komitet imalo moralan, Nobelovu nagradu za mir dobile bi Žene u crnom i Majke Srebrenice", rekao je Šehić.

Među umjetnicima koji su potpisali peticiju da se Handkeu zbog radikalnih ideoloških stavova i desne angažiranosti oduzme Nobelova nagrada za književnost je i glumac Alban Ukaj.

"Švedska akademija nauka je uradila nešto što više liči na SANU za vrijeme Dobrice Ćosića devedesetih. Poruka Švedske akademije nema više veze s književnošću, to je politička poruka trenda evropske desnice. Nobelova nagrada je izgubila svoj moralni sjaj i trebat će joj mnogo godina da se oporavi od rasizma", rekao je Ukaj.

Da umjetnik mora identifikovati zlo i suprotstaviti mu se ističe bh. reditelj Dino Mustafić.

"Biti na pravoj strani historije je umjetnička i ljudska odgovornost, Handke nije takav čovjek", poručio je Mustafić.

Austrijski književnik i ovogodišnji književni nobelovac Peter Handke javnosti je poznat po kontroverznim stavovima o dešavanjima ne prostoru bivše Jugoslavije. Bio je veliki prijatelj Slobodana Miloševića na čiju je odbranu svojevremeno pozivao i čijoj je sahrani prisustvovao. Handke je, između ostalog, negirao genocid u Srebrenici i opsadu Sarajeva.