Analiza
54

Historija otkriva: Zmajevi bez Džeke igraju promjenjivo, potreban je novi Ibišević

N. Kustura
Vedad Ibišević i Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Vedad Ibišević i Edin Džeko (Foto: EPA-EFE)
Reprezentaciju Bosne i Hercegovine u subotu i utorak očekuju dvije vrlo važne kvalifikacione utakmice protiv Finske i Grčke, a selektor Zmajeva Robert Prosinečki bit će lišen usluga kapitena i najboljeg igrača Edina Džeke.

Romin napadač je nedavno slomio jagodičnu kost, zbog čega je ubrzo i operisan te mu slijedi nekoliko sedmica pauze.

Izostanak najboljeg igrača i kapitena sigurno će zadati glavobolju Prosinečkom, saigračima i navijačima BiH, pogotovo što je Džeko zaista rijetko propuštao utakmice reprezentacije otkako je debitovao 2007. godine.

Naime, Džeko je propustio svega pet zvaničnih utakmica reprezentacije BiH, a u njima smo ostvarili polovične učinke.

Misimović i Muslimović na gostovanju u Grčkoj (Foto: EPA-EFE)
Misimović i Muslimović na gostovanju u Grčkoj (Foto: EPA-EFE)

Prvi meč u kojem Džeko nije imao minutažu je duel protiv Grčke u gostima u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Selektor Fuad Muzurović je tada u vrhu napada šansu dao Zlatanu Muslimoviću koji se nije upisao u strijelce u porazu rezultatom 3:2.

Na sljedeću pauzu od dresa s državnim grbom čekalo se čak sedam godina kada je Džeko zbog povrede lista izostao s meča protiv Izraela u uvjerljvom porazu 3:0. Selektor Safet Sušić tada je priliku u napadu dao Izetu Hajroviću koji i sada konkuriše za prvu postavu.

Hajrović mijenjao Džeku protiv Izraela (Foto: EPA-EFE)
Hajrović mijenjao Džeku protiv Izraela (Foto: EPA-EFE)

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine, Džeko je odmarao posljednje dvije utakmice u grupi protiv Velsa i Kipra. Selektor Mehmed Baždarević je u oba navrata u napad uvrstio sada već bivšeg bh. reprezentativca Vedada Ibiševića koji mu se u pobjedama od 2:0, odnosno 3:2, odužio jednim pogotkom.

Džeko posljednji put nije igrao za reprezentaciju prije dvije godine u laganoj utakmici reprezentacije protiv Gibraltara. Ekipu je tada vodio Dragan Perić, a u vrhu napada našli su se ponovo Ibišević te još jedan aktuelni reprezentativac Armin Hodžić. Na kraju je bilo 5:0 za Zmajeve, a sjajni Ibišević je tada postigao dva pogotka.

Ibišević na utakmici protiv Gibraltar (Foto: EPA-EFE)
Ibišević na utakmici protiv Gibraltar (Foto: EPA-EFE)

Reprezentacija BiH je bez Džeke u sastavu ostvarila tri pobjede i dva poraza te tom prilikom postigla 12 golova. Samo četvrtinu njih postigle su Džekine zamjene, odnosno Ibišević, dok se ostali nisu naigrali.

Hoće li nam utakmica protiv Finske i Grčke izroditi nekog novog Ibiševića ostaje nam da vidimo već za nekoliko dana.

Zvanične utakmice reprezentacije bez Džeke u sastavu:

  1. Grčka - BiH 3:2 (13.10.2007.)
  2. Izrael - BiH 3:0 (16.11.2014.)
  3. BiH - Vels 2:0 (10.10.2015.)
  4. Kipar - BiH 2:3 (13.10.2015.)
  5. BiH - Gibraltar 5:0 (25.3.2017.)