Veliki odziv
2.1k

Više od hiljadu građana Kaknja dočekalo srebrenog Amela Tuku

N. K.
Najbolji bh. atletičar Amel Tuka stigao je danas i u rodni Kakanj gdje mu je bio upriličen spektakularan doček nakon što je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Doček srebrenog sugrađanina mogli ste gledati uživo na portalu Klix.ba.

14:57 Nakon emotivnog Tukinog obraćanja na pozornici se pojavio njegov prijatelj i pjevač Denial Ahmetović koji je pjesmom zabavio okupljenje građane.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

14:55 Viceprvak svijeta je istakao kako je imao dosta problema s povredama posljednje dvije sezone, ali da je od Kakanjaca uvijek imao veliku podršku.

"Kada sam ušao u finale bio sam siguran da ću osvojiti medalju. Imao sam nevjerovatno samopouzdanje. Prvo na što sam pomislio kada sam ušao u cilj je dolazak u svoju čaršiju i svoj grad kako bismo proslavili uspjeh", dodao je Tuka.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

14:45 Tuka se potom obratio prisutnim, a prvo se svima zahvalio na dolasku.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Svi ste u mom srcu. Sve ovo što sam radio, radim za vas i za naš narod. Znate da sam odrastao ovdje, život me zbog sporta odveo na drugu stranu, ali Kakanj nikad ne mogu zaboraviti. Ponosan sam što sam iz Kaknja. Vi ste moji, ja sam vaš. Slobodno me možete zvati svojim. Napravili smo zajedno još jedan korak. Popeli smo se još jednu stepenicu iznad. Veliki ste dio ovoga. Pišemo zajedno historiju sporta. Drago mi je što sam svratio u Kakanj. Pozivam vas večeras na atletski stadion u Zenicu da se zajedno družimo i proveselimo, da obilježimo uspjeh. Želim se zahvaliti divnim ljudima iz Kaknja od kojih sam imao podršku", rekao je Tuka.

14:40 Bh. atletičaru su uručili poklone ispred Općine Kakanj.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

14:30 Tuka je stigao na mjesto gdje će se održati ceremonija proslave uspjeha, što je izazvalo euforiju među prisutnim okupljenim građanima.

Podsjetimo, Tuka je danas prijepodne sletio u Sarajevo gdje se obratio medijima, a zatim i građanima koji su se okupili ispred aerodroma. On nije mogao sakriti radost i ponos zbog onoga što je napravio u trci na 800 metara u Kataru.

U prvom obraćanju na sarajevskom aerodromu priznao je da su ga savladale emocije kada je dotakao tlo svoje zemlje Bosne i Hercegovine. Tuka se zahvalio okupljenim navijačima ispred aerodroma i kazao da je srebrena medalja za njih, dok su oni njemu poručili da je ponos BiH.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Svečani program u Kaknju vodio je sportski komentator Sabahudin Baho Topalbećirević.

Nakon Kaknja Tuka će se uputiti prema Zenici gdje će mu na Atletskom stadionu Atletski klub "Zenica" organizovati doček na kojem se također očekuje više hiljada posjetilaca.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Veliki broj medija prati povratak Tuke u BiH te njegov put od Sarajeva preko Kaknja do Zenice.