Zdravstveni radnici
120

Propao još jedan sastanak: Pacijenti će dobiti telefon Ministarstva zdravstva KS pa nek traže objašnjenja

A. P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Na današnjem sastanku predstavnika štrajkačkog tima zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo sa predstavnicima Vlade nije postignut dogovor te je najavljeno zaoštravanje štrajka, odnosno primanje isključivo hitnih slučajeva u zdravstvenim ustanovama. Za ponedjeljak, 7. oktobar tačno u podne pred zgradom Vlade KS najavljeni su masovni protesti zdravstvenih radnika.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Edo Selimić istakao je da je razočaran i izrevoltiran.

"Pokušavamo da izvučemo granski kolektivni ugovor i naša prava i da time 7.500 uposlenika u zdravstvu dovedemo u neke mirnije vode, da riješimo problem u ovom trenutku nerješiv za Vladu Kantona Sarajevo, da im damo mir do 1. 10. iduće godine da mogu raditi. Oni imaju zabetoniran stav, a to je 'ne dajte im ništa u 2019. i ne obećavajte im ništa u 2020. godini'. To je taj stav aktuelne vlasti", kazao je nakon sastanka Selimić te naglasio da će u zdravstvenim ustanovama zaoštriti štrajk te će biti tretirani isključivo hitni slučajevi.

"Svi ostali dobit će telefon Ministarstva zdravstva KS pa nek od njih traže objašnjenja", dodao je.

Kemo Delihasanović, predsjednik Sindikata JU Apoteke Sarajevo, član glavnog odbora i član štrajkačkog tima je precizirao da će u ponedjeljak pred zgradu Vlade KS doći veliki broj zdravstvenih radnika.

"Bit ćemo tu od 12 do 2, tražit ćemo svoja prava, napravit ćemo pritisak jer ponudu koju smo im dali nije mudro ni pametno odbiti. Njome rješavaju svi problemi i stavljaju u okvire zakona dva kolektiva, od kojih je jedan nezakonit, zadovoljavaju srednji stručni kadar, nezdravstvene radnike, doktore, prekidate štrajk, možemo nastaviti mirno sarađivati. Vlast je ostala gluha i nijema, a nevjerovatno je da su odbili ovaj prijedlog, koji je toliko korektan", poručio je Delihasanović.

Govoreći o detaljima prijedloga, kazao je da on obuhvata da se ugovor zove granski kolektivni ugovor, da se izjednače koeficijenti, prema onom što su tražili doktori, da se riješi jedan kolektiv granski, a drugi je nezakonit, da se izbjegne tužba te da se primjenjuje od 1. oktobra.

"Sve je u paketu bilo ponuđeno, da vlast bude zadovoljna, sindikat doktora i radnici u zdravstvu za milion i 250.000 KM mjesečno", izjavio je Delihasanović.

Ministar finansija KS Amel Kovačević ponovio je da novčanih sredstava za povećanje plata nema.

"Nismo spremni da u ovom trenutku ulazimo u bilo kakvu avanturu koja će eventualno ugroziti javno dobro u Kantonu Sarajevo. Povećavanje plate danas bilo kome kazuje nam da doljevamo ulje na vatru i da taj plamen može biti i veći. To je ključ", kazao je.

Na pitanje je li spreman na masovne protest, on je odgovorio: "Bujrum. Free country. Svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo, ali mi kao imenovani ljudi od odgovornosti imamo obavezu da zaštitimo javno dobro u ovom gradu i kantonu".

Poručio je da postoji alternativa, ali da zasad nije razrađena.

"Štrajk u ovom trenutku predstavlja iznurivanje ne samo administracije Kantona Sarajevo, već i pacijenata i to je balast za naše društvo u svakom slučaju i želimo da se to što prije okonča, ali ne želimo pristati na ponude koje nisu moguće i ostvarive u ovom trenutku", rekao je nakon sastanka Kovačević i ponovio da Vlada nudi kolektivni ugovor kakav je postojao ranije, nakon čijeg potpisivanja bi se krenulo u pregovore o budućim koracima.