Želi novi mandat
51

Kolinda objavila kandidaturu: Hrvatsku možemo graditi po mjeri čovjeka

D. Be.
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je pod sloganom "Zato što vjerujem u Hrvatsku" službeno najavila kandidaturu za novi mandat na Pantovčaku poručivši kako je čvrsto vjerovala i vjeruje da Hrvatsku "može graditi kao zemlju po mjeri čovjeka".

"Pet godina živim licem u lice s Hrvatskom. Obnašam dužnost predsjednice Republike zajedno s vama, odgovorno i ponosno. Vaše povjerenje - moja je snaga", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović najavivši kandidaturu za drugi mandat.

Istaknula je da je u prvi mandat ušla s vjerom u veliki potencijal Hrvatske kao snažne i ponosne države koja može i treba suvereno kreirati svoj razvoj napredujući prema najrazvijenijim evropskim državama, države koja može davati još veći doprinos rješavanju zajedničkih evropskih i svjetskih problema.

"Čvrsto sam vjerovala i vjerujem da Hrvatsku možemo graditi kao zemlju po mjeri čovjeka", poručila je Grabar-Kitarović.

"Kao predsjednica koju direktno birate i koja vas na taj način predstavlja, isticala sam najvažnije državne i društvene probleme, otvarajući javnu raspravu o njima i nudeći rješenja. Sada tražim vaše povjerenje za drugi mandat", istaknula je u svom obraćanju često prekidana aplauzima okupljenih.

Poručila je kako odluku o ponovnoj kandidaturi za tu časnu i odgovornu dužnost objavljuje u želji da "nastavi put zajedništva i bolje Hrvatske", prenosi Hina.

Ona se dotakla i bosanskohercegovačkih Hrvata, kao hrvatske dijaspore. Oni će, kazala je Kolinda, ostati njena posebna briga.

"Ustrajat ću na zaštiti njihove konstitutivnosti i jednakopravnosti. Hrvati su garant opstojnosti i evropske budućnosti BiH. Pružala sam snažnu podršku Hrvatima Bosne i Hercegovine i hrvatskim manjinama u susjednim i drugim evropskim državama", poručila je Grabar-Kitarović.