SDA - HDZ odnosi
65

Uprava Aluminija odbila sastanak s arapskim investitorima, politika i dalje presuđuje ugašenom gigantu

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Sukob političkog Mostara i Sarajeva i dalje visi iznad glave ugašenog Aluminija d.d. Mostar. Uprava kompanije odbila se danas susresti sa zainteresiranim investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te tako dovela u pitanje ionako neizvjestan opstanak nekad najbogatijeg hercegovačkog preduzeća.

Kako je potvrđeno za naš portal, predstavnici kompanije WAQT TRADE LCC iz Dubaija i pored najave nisu se danas imali s kim susresti u Mostaru te su se praznih ruku vratili iz južnog mostarskog predgrađa.

Trebala je to biti posjeta kompanije koja već nekoliko mjeseci koketira s predstavnicima Vlade Federacije BiH u vezi kupovine posrnule mostarske firme, a čiju ulogu protežiraju premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić.

Kako današnje rukovodstvo Aluminija d.d. Mostar i dalje račune polaže Novalićevom koalicijskom partneru iz Vlade, a on, odnosno njegova ministrica Jelka Milićević, nije bila upućena u posjetu, tako je kratki spoj u komunikaciji doveo do zatvaranja vrata ispred nosa predstavnicima kompanije iz Dubaija.

"Uprava Aluminija od Vlade želi samo novac te potpuno nemiješanje u poslovnu politiku, ali to neće ići. Oni kao da ne znaju ko je vlasnik 42 posto Aluminija i od koga traže novac", mišljenje je dobro obaviještenog izvora iz Vlade FBiH.

Nakon današnjeg mimoilaženja u komunikaciji špekulira se da će HDZ iskoristiti neuspjeli dolazak arapskog partnera da "političko Sarajevo" optuži za miniranje njegovog nastojanja da "jamu bez dna" u vidu Aluminija d.d. gurne u ruke kinesko-izraelskog partnera.

I Kinezi, kao i Arapi, traže od obje strane garancije o cijeni struje, a to im niko nije spreman ponuditi.