Napad na redakciju
19

Grupa huligana prijetila novinarima portala RadioSarajevo.ba, dvije osobe uhapšene

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Redakcija portala RadioSarajevo.ba obavijestila je bh. javnost da se večeras dogodio napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači FK Sarajevo, na novinare i uredništvo tog portala.

Nakon što je portal RadioSarajevo.ba danas objavio informaciju da je jedan navijač FK Sarajevo osuđen na pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu policajci pronašli 0,16 grama kokaina, redakcija ovog portala suočila su se sa prijetnjama smrću, njima lično, kao i članovima njihovih porodica.

"Pod takvim prijetnjama, u svojevrsnoj talačkoj situaciji, urednik našeg portala bio je prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala RadioSarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja. Bojeći se za svoju i sigurnost svoje porodice, naš kolega je, dakle, pod prisilom, izvršio nalog grupe napadača", stoji u saopćenju.

Slučaj je prijavljen policiji, a poslije istražnih radnji sarajevska policija je privela dvije osumnjičene osobe.

Nakon napada redakciju su posjetili i premijer KS Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i ministar komunalne privrede i infrastrukture Srđan Mandić. Oni su dali podršku novinarima i obećali da će nadležni organi poduzeti sve mjere da počinitelji odgovaraju pred licem pravde. Naglašeno je kako je vlasti u Kantonu Sarajevo stalo do slobode i sigurnosti svakog građanina.

"Prijetnje medijima, novinarima i njihovim porodicama su nedopustive i iz toga nema izuzeća, ni za navijače, biznismene ili političare. Navijačima je mjesto na tribinama, a novinarima u redakcijama", izjavio je premijer Edin Forto.

Prijetnje i napad su osudili iz Društva novinara BiH koji ovaj čin smatraju direktnim atakom na slobodu pisane riječi, kao i na rad i dostojanstvo novinara.

"Stoga Društvo novinara BiH poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da istraži ovaj slučaj i uhapsi počinioce ovog napada, te da zaštiti zaposlene u pomenutoj redakciji“, saopćili su iz novinarskog udruženja.

Iz Misije OSCE-a u BiH putem Twittera su poručili da najoštrije osuđuju napad na redakciju te pozvali nadležne organe da što prije provedu istragu.

"Novinari moraju biti slobodni da obavljaju svoj posao", poručili su.

Ovim putem, redakcija portala Klix.ba osuđuje svaku vrstu napada na kolege novinare i pritiska na medije.