Ne zaostaju za Dodikom
47

PDP sutra usvaja političku deklaraciju: Paket "skrivenih namjera" radi otcjepljenja RS-a

A. Dučić
Foto: PDP
Foto: PDP
Partija demokratskog progresa (PDP) sutra bi na svom stranačkom Saboru trebala usvojiti političku deklaraciju za period 2019.-2039. godine. Zvaničnici ove stranke s predsjednikom Branislavom Borenovićem na čelu opisali su je kao "snažan odgovor na političke procese u BiH", aludirajući na Deklaraciju SDA na koju su se dobrano obrušili, ali i nedavno predstavljen prijedlog ustavnih promjena Saše Magazinovića poznatiji kao Aprilski paket.

PDP je pred sutrašnje zasjedanje sabora objavio političku deklaraciju koja se već na prvi pogled može okarakterisati kao "paket skrivenih namjera" kada je riječ o potencijalnom osamostaljivanju RS-a i slabljenju države BiH. Ali, krenimo redom.

U prvom poglavlju svoje političke deklaracije PDP Bosnu i Hercegovinu predstavlja kao "specifičnu, sui generis tvorevinu koja prema svojim ustavnim karakteristikama predstavlja decentralizovanu zajednicu" te time ničim ne zaostaju za retorikom Milorada Dodika i njegovim viđenjem BiH, koji je u više navrata BiH označavao tvorevinom i zajednicom. Nadalje, PDP u svojoj deklaraciji ima za cilj slabljenje države.

"RS je jedan od dva sastavna entiteta u BiH, odnosno RS i Federacija BiH grade BiH kao zajednicu koja svojim ustavom ima limitirane nadležnosti i nema mogućnost bilo kakvog ustavnopravnog niti političkog diktata prema entitetima koji imaju ustavom jasno određene nadležnosti", navodi se u ovom poglavlju.

Da PDP RS vidi kao potencijalnu državu svjedoči poglavlje tri.

"Imajući u vidu državnotvorni ustavni kapacitet RS, PDP smatra da osnovni zadatak političke elite i institucija RS u narednih dvadeset godina mora da bude što potpunija nacionalna, institucionalna i ekonomska emancipacija RS, u skladu s ustavima RS i BiH. To praktično znači da RS mora u najvećoj mogućoj mjeri da afirmiše sve svoje državne kapacitete na način kako je predviđeno ustavima RS i BiH. Naš stav jeste da je Bosna i Hercegovina izvedena zajednica te da je stoga iracionalno nasilno graditi njene nove državne kapacitete", kaže se u ovom poglavlju.

Umjesto toga, poručuju iz PDP-a, neophodno je snažiti institucionalne kapacitete Republike Srpske i Federacije BiH, dok Bosnu i Hercegovinu treba posmatrati kao politički i ekonomski integracioni okvir, navode iz PDP-a i poručuju šta za njih znači država Bosna i Hercegovina.

"Shodno navedenom, PDP ne smatra da Bosnu i Hercegovinu treba uništiti i obesmisliti. No, istovremeno, mi smatramo da Bosnu i Hercegovinu ne treba graditi kao državu sa snažnim centralnim nadležnostima. Naša politika jeste da Bosna i Hercegovina ima smisao isključivo ako predstavlja okvirnu integracionu zajednicu i to onu koja služi interesima RS i FBiH, odnosno njihovih građana", navodi se u deklaraciji koju smo u ovoj analizi nazvali paketom "skrivenih namjera" u cilju osamostaljena RS-a.

S druge strane, u deklaraciji se navodi da ako se Republika Srpska i srpski politički faktor dobrovoljno, a pri tome sasvim nepotrebno, sam skloni od BiH, onda će drugi faktori da modeliraju Bosnu i Hercegovinu prema svojoj nacionalnoj i državnoj politici, a što može imati izuzetno negativne posljedice po strateške interese Republike Srpske i srpskog naroda.

"Prema tome, Republika Srpska treba da insistira na Bosni i Hercegovini koja ima limitirane nadležnosti, i to u oblasti vanjske politike, ekonomskih odnosa i odbrane. U takvoj BiH politički predstavnici RS trebaju da učine sve što je u njihovoj moći da RS politički, ekonomski i tehnološki vodi Bosnu i Hercegovinu, a BiH pod liderstvom Republike Srpske je sekularna zajednica u kojoj se političke odluke ne mogu donijeti bez potvrde Republike Srpske, u kojoj postoji puna sloboda protoka ljudi, robe, usluga, kapitala i tehnologija i u kojoj njene različite narode i ljude povezuju interes, uređen sistem, materijalni prosperitet i izvjesna i solidna budućnost", ističe se u ovom poglavlju.