Veliki uspjeh
381

"Pun mjesec" bh. reditelja Nermina Hamzagića imat će svjetsku premijeru na Film Festivalu Cottbus

E. Sk.
Nermin Hamzagić (Foto: M. O./Klix.ba)
Nermin Hamzagić (Foto: M. O./Klix.ba)
Film Festival Cottbus koji se održava od 5. do 10. novembra objavio je prvih šest od dvanaest filmova koji će ući u konkurenciju za najbolji film.

Među njima je i dugometražni film bosanskohercegovačkog redatelja Nermina Hamzagića "Pun mjesec" koji će imati svoju svjetsku premijeru na ovom festivalu.

Radnja filma odvija se u jednoj noći, za vrijeme punog mjeseca, u policijskoj stanici u Sarajevu gdje pristižu različiti likovi otkrivajući vlastite životne priče i crtajući sliku savremenog bosanskohercegovačkog društva.

"U 2019. će se rad mnogih mladih reditelja oblikovati na filmskom festivalu Cottbus. Oni svojim temama pristupaju izravno, ponekad jednako izravno kao njihovi protagonisti, koji se brane od stresa koji ih opterećuje", kazao je Bernd Buder, direktor programa FilmFestival Cottbus.

Insert iz filma
Insert iz filma "Pun mjesec"

Sa njemačkom premijerom "Nacionalna ulica" Štepan Altrichter vraća se u Cottbus. Njegov drugi dugometražni film, temeljen je na istoimenoj knjizi Jaroslava Rudiša, lagano je inscenirano i prikladno mentalno istraživanje osjetljivosti u tridesetoj godini nakon pada Gvozdene zavjese. Njegov protagonist, huligan i ljuti građanin Vandam, živi u montažnom stambenom imanju na periferiji Praga. Tu je proveo djetinjstvo i tu se osjeća kao kod kuće.

Prvijenac dugometražnog igranog filma Teodora Kuhna koji će također biti prikazan na festivalu Cottbus inspirisan je ubistvom 2005.godine koje je i danas neriješeno. U ovom uzbudljivom političkom trileru otac koji želi pravdu nad svojim sinom koji je izboden od neonacista, izgubit će se u neravnopravnoj borbi s pravosudnim sistemom. Nailazi na mrežu nezainteresovanosti, proceduralnih grešaka i mafijaških zapleta.

U centru Ognjena Sviličića i njegovog četvrtog dugometražnog filma "Glas" je 17-godišnji Goran. On u internatu, katoličkoj gimnaziji u dalmatinskom zaleđu, postaje autsajder jer nije vjernik. Pod mediteranskim suncem razvija se začarani krug pritiska da se prilagodi i prkosi, pretvarajući Goranovu frustraciju u bijes protiv drugih i protiv sebe samog.

"Sestre", drugi dugometražni film Svetle Tsotsorkove, očarava impresivnim vizualnim jezikom. Kako bi izbjegla svoju dosadnu svakodnevicu, mlada Rayna kaže turistima da je njenu porodicu brutalno ubila mafija. Sve dok dečko njene starije sestre ne bude zatvoren.

"U ljubavnim rezovima", drugom dugometražnom filmu Kosta Đorđevića, tinejdžerka Aja jurišala je kroz gradske pejzaže Beograda. Radnja filma govori o majci koja je nervira, dečku koji je više nne razumije, zbog čega se na kraju rastane od njega.