Devet mjeseci
28

ASA želi preuzeti Vakufsku banku, sve koči Agencija za bankarstvo FBiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
ASA Finance, članica ASA grupacije, u više navrata je potvrdila opredjeljenje za ulaganje u finansijski sektor u našoj zemlji, a dokaz tome je i namjera o akviziciji Vakufske banke. No, uprkos "zelenom svjetlu" iz Konkurencijskog vijeća BiH, proces je pauziran sve do odluke Agencije za bankarstvo FBiH, koja se čeka već devet mjeseci.

Iz ASA Grupacije za Klix.ba su kazali da je krajem prošle godine Agenciji za bankarstvo FBiH podnesen zahtjev za izdavanje prethodne saglasnosti za sticanje kvalificiranog, značajnog ili kontroliranog učešća u Vakufskoj banci d.d. Sarajevo.

"Nažalost, bez obzira na dobijenu prethodnu saglasnost Konkurencijskog vijeća BiH, kao i svu dostavljenu dokumentaciju i ispunjavanje zahtjeva za dopune u vrlo kratkom roku, te činjenicu da ASA Finance pripada grupaciji koja u većinskom vlasništvu ima ASA Banku i kao takva je dobro poznata regulatoru, čak ni nakon devet mjeseci nismo dobili nikakav konačan akt od Agencije za bankarstvo FBiH", kazali su.

Navode kako smatraju nerazumnim dugo trajanje postupka za izdavanje saglasnosti, što je dovelo u pitanje poštivanje osnovnih načela upravnog postupka, a posebno načela efikasnog vođenja postupka, te da ovakvi primjeri narušavaju dobre prakse poslovanja.

"Organi upravljanja, pored zaštite javnog interesa, moraju voditi računa i o pravima stranaka i šteti koja im se ovakvim vođenjem postupka uzrokuje, a koja je u konkretnom slučaju značajna. Vjerujemo u pozitivan ishod ovog postupka te da će Agencija za bankarstvo u što skorije vrijeme donijeti konačno mišljenje po zahtjevu ASA Finance", dodali su.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

S druge strane, iz Vakufske banke su nam rekli kako su u posljednjih devet mjeseci objavljivane informacije u kojima su uz njihovo ime spominjani i drugi subjekti iz finansijskog sektora.

"Cijeneći vašu brigu za budući status Vakufske banke i njenih uposlenika, možemo reći da je vlasnička struktura banke nepromijenjena. Ukoliko u budućnosti dođe do promjena vlasničke strukture, o tome ćemo pravovremeno informisati svoje zaposlenike i klijente, a potom i širu javnost", poručili su.

Iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH za naš portal je rečeno da nisu u mogućnosti odgovoriti na upit o zahtjevu ASA Financea u vezi s preuzimanjem vlasničkog udjela u Vakufskoj banci. Pozvali su se na član 39. Zakona o Agenciji za bankarstvo u vezi s poslovnom tajnom.

"Podaci, činjenice i okolnosti koje su ovlaštene osobe Agencije za bankarstvo FBiH saznale na temelju obavljanja poslova iz svoje nadležnosti predstavljaju povjerljive informacije koje se smatraju poslovnom tajnom", navedeno je.

Ističu da ovlaštene osobe agencije moraju čuvati sve informacije koje su dobile tokom supervizije ili obavljanja svojih dužnosti za agenciju kao povjerljive i iste se ne mogu otkrivati bilo kojoj drugoj osobi ili državnom tijelu osim u zajedničkom ili sažetom obliku, na temelju kojeg nije moguće utvrditi pojedine banke i druge finansijske subjekte koje nadzire agencija.