Lapov do
400

Pogledajte uništavanje četiri aviobombe iz Drugog svjetskog rata pronađene u Sarajevu

Dž. L.
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uništili su sve četiri aviobombe koje su u proteklih sedam dana pronašli, a potom i uspješno deaktivirali na gradilištu u blizini RTV doma u Sarajevu.

Bombe su uništene na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) Lapov dol kod Konjica.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Operacija transporta iz Sarajeva započela je jutros oko 4:00 sata, a nekoliko sati poslije pripadnici FUCZ-a su, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo i Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, uništili bombe van naseljenih mjesta na poligonu, bez ikakvih posljedica.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Prethodno su iz FUCZ-a zamolili sve građane koji žive ili se za vrijeme ove operacije zadese u ovom području da se pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost i sigurnost cijele operacije.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Podsjećamo, pronađene bombe su iz 1944. godine, a riječ je o avionskim bombama GP 100 MK4 engleske proizvodnje razorne moći 1.000 libri. Ukupna masa ovih bombi bila je dvije tone sa 640 kilograma eksploziva.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kako se pretpostavlja, Britanci i njihovi saveznici su za vrijeme Drugog svjetskog rata bombardovali ovaj dio Sarajeva prilikom povlačenja njemačkih snaga s juga. U ovom dijelu glavnog grada BiH tada se nalazila pretovarna željeznička stanica Alipašin most koja je bila meta bombardovanja.