Mladi, ali u stranci
278

Kad Šestorka kadrovira: U odbore imenovani stranački ljudi i familija lidera

Ervin Mušinović
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako su vladajuće političke stranke u Kantonu Sarajevo obećale kako će na ključne pozicije postavljati mlad i stručan kadar, bez obzira na političku pripadnosti, praksa je pokazala kako je na funkcije direktora te predsjednika i članova brojnih odbora upravo imenovan stranački kadar, ali i članovi familije lidera stranaka okupljenih u Šestorki.

Vlast na nivou Kantona Sarajevo čine političke stranke Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL). Još prilikom pregovora o stupanju u koaliciju ovi politički subjekti obećali su kako će na ključne pozicije postavljati mlad i stručan kadar te da uslov za postavljenje na neku od pozicija nikako neće biti politička pripadnost.

Narod i pravda, na čijem čelu se nalazi Elmedin Konaković, to je u praksi demonstrirala i postavljanjem Zinete Bogunić kao "nestranačkog kadra" na poziciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Međutim, nestranačka ministrica samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja dužnosti morala je podnijeti ostavku iz razloga što nije željela slijediti instrukcije stranke prilikom predlaganja zakona. U narednom periodu očekuje se da će neka druga "nestranačka" osoba biti imenovana na poziciju ministrice umjesto Bogunić.

Odluke koje vlast u Kantonu Sarajevo objavljuje u Službenim novinama KS pokazuju da je stranačka pripadnost itekako važan element prilikom izbora kadra na pozicije direktora te predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora. To pokazuju i objave i rješenja iz nekoliko posljednjih Službenih novina KS, a koja potpisuje predsjednik Vlade KS Edin Forto.

Naime, Vlada KS za vršioce dužnosti predsjednika Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja imenovala je bivšeg zastupnika u Skupštini KS i člana Glavnog odbora Naše stranke Marija Vukasovića, dok su za članove imenovani Tarik Stambolić, vijećnik Naroda i pravde u Općinskom vijeću Ilidža i Robert Pleše, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

Vlast u KS imenovala je za vršioca dužnosti člana Upravnog odbora Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe predsjednika Nadzornog odbora Naše stranke Mustafu Skopljaka, dok je za direktoricu Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo imenovala članicu Glavnog odbora SDP-a BiH Jelenu Pekić.

Adi Škaljić, koji je 2016. godine bio kandidat Naše stranke za Općinsko vijeće Novi Grad, Azra Jahić, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža i Seid Hadžibajrić, sin predsjednika NBL-a Ibrahima Hadžibajrića, imenovani su na pozicije vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća RAD d.o.o. Sarajevo.

Potpredsjednica Naroda i pravde Senada Bosno imenovana je za direktoricu Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište, vijećnik Naše stranke u Novom Gradu Vernes Ćosić izabran je za predsjednika Nadzornog odbora Javne ustanove Terapijska zajednica - Kampus Kantona Sarajevo, član Glavnog odbora Naše stranke Damir Dinarević imenovan je za člana Nadzornog odbora Kantonalne javne ustanove Odgojni centar Kantona Sarajevo, dok je članica Glavnog odbora SDP-a Ladina Kolenda izabrana za članicu Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Odgojni centar Kantona Sarajevo.

Na mjesto člana Nadzornog odbora Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište izabran je Zlatan Ljuhar iz Naše stranke, za predsjednicu Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište imenovana je Almedina Zukorlić-Pašalić iz Naroda i Pravde, a za vršiteljicu dužnosti predsjednice Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba postavljena je Emina Vukičević iz SDP-a.

Za vršitelja dužnosti predsjednika Upravnog odbora Javne ustanove Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo imenovan je Muamer Bešlija iz SDP-a dok su za v. d. članova ovog odbora izabrani Dževad Vrabac iz SDP-a, Enid Tahirović iz SDP-a, Nermina Bešlić iz SBB-a i SBB-ov bivši ministar pravde i uprave u KS Mario Nenadić.

Vernesa Bešlija iz Naroda i pravde zasjela je na poziciju predsjednice Upravnog odbora Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja, dok je za članicu ovog odbora postavljena Mersiha Piralić-Kolčaković iz Naše stranke.

Edin Abdurahmanović iz Demokratske fronte imenovan je na funkciju vršitelja dužnosti direktora KJKP Park d.o.o. Sarajevo, a Adis Džabija iz SBB-a postavljen je za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora KJKP Park d.o.o. Sarajevo.

Ovo su samo neka od kadrovskih rješenja koja su objavljena u posljednja tri broja Službenih novina Kantona Sarajevo. Inače, samo u ovoj godini objavljena su 34 broja Službenih novina KS.

Političke stranke okupljene u Šestorki i ranije su postavljale politički kadar na ključne rukovodeće pozicije. Tako je na prijedlog Naroda i pravde za novog direktora Kantonalne javne ustanove Odgojni centar Kantona Sarajevo postavljen bivši zastupnik u Skupštini KS Mirsad Pindžo koji se nakon promjene pet političkih dresova skrasio u NiP-u, na mjesto vršitelja dužnosti predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS postavljen je potpredsjednik bh. entiteta FBiH Milan Dunović (DF), za člana Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Kemal Ademović iz NiP-a, za vršitelja dužnosti direktora Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo postavljen je Tarik Jažić iz Naše stranke, za direktora Službe za zapošljavanje KS Nermin Pećanac bivši savjetnik Ibrahima Hadžibajrića, za direktora KJKP Toplane - Sarajevo Enver Zornić iz SDP-a, za vršiteljicu dužnosti direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Zilha Ademaj iz SBB-a, a nakon nje i Sakib Katana.

Već izvjesno vrijeme zastupnik u Skupštini KS Fahrudin Pecikoza otvoreno proziva vladajuće stranke u KS zbog postavljanja stranačkog kadra na direktorske pozicije i mjesta u upravnim i nadzornim odborima. On je u nedavnom razgovoru za Klix.ba rekao da se na konkurse za izbor direktora uglavnom prijavljuje samo jedna osoba, odnosno osoba koja i bude postavljena u skladu s političkim dogovorom, što dovoljno govori o povjerenju građana u vlast.