Trijumf u New Yorku
134

Nadal u jednom od najboljih finala US Opena savladao Medvedeva i ugrozio Federerov tron

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Španski teniser Rafael Nadal (2. ATP) osvojio je US Open i stigao do 19. Grand Slam titule u karijeri. Poslije žestoke borbe u finalu pobijedio je Rusa Daniila Medvedeva (5. ATP) nakon gotovo pet sati igre rezultatom 3:2, po setovima 7:5, 6:3, 5:7, 4:6 i 6:4.
Nadal nije dobro počeo meč jer je upravo on prvi izgubio servis, ali je odmah potom uzvratio break pa je do kraja prvog seta bilo izjednačeno. Ipak, u 12. gemu, Medvedev dosta lako gubi svoj servis pa je Španac poveo u ovom meču.

Ključni gem u drugom setu bio je šesti kada Nadal uzima break koji potvrđuje dobrim servisima i dolazi na korak do titule.

Međutim, u trećem setu se probudio Medvedev, odnosno bolje rečeno njegov ubojiti servis. Servirao je bez greške i uz dva osvojena breaka i jedan izgubljeni smanjuje rezultat na 2:1 i vraća se u igru.

Žestoki servisi su ga služili i u narednom setu. Bez ikakvih problema osvajao je gemove, a onda u samom finišu Nadal gubi servis pa je Medvedev izjednačio rezultat. Činilo se u tom trenutku da je na psihičkoj bazi bio i bliži pobjedi, pogotovo što je i u petom, odlučujućem setu odlično servirao u jednom od najboljih finala US Opena.

Ipak, Nadal je u petom setu pokazao zašto će vjerovatno vrlo brzo biti najbolji svih vremena. Uprkos odličnom servisu Rusa, uspio je osvojiti dva uzastopna breaka i povesti 5:2. Potom gubi svoj servis, a kod rezultata 5:3 propustio je dvije meč lopte i Rus je smanjio na 5:4. Nadal je onda servirao za pobjedu i titulu te nije griješio. Rezultatom 6:4 okončava peti set i uz 3:2 osvaja US Open.

Sada ima 19. osvojenih Grand Slam titula, a današnjom pobjedom još jednom je utišao kritičare koji za njega tvrde kako je dominantan na zemljanim podlogama. Ovo mu je bio već četvrti osvojeni US Open, a osim toga osvojio je još tri titule na Australian Openu i Wimbledonu. Naravno, na Roland Garrosu je neprikosnoven s 12 naslova. Bolji od njega je i dalje samo Roger Federer koji sada ima samo jednu osvojenu Grand Slam titulu više (20).

Spisak tenisera sa najviše osvojenih Grand Slam titula:

  1. Roger Federer (Švi) 20
  2. Rafael Nadal (Špa) 19
  3. Novak Đoković (Srb) 16
  4. Pete Sampras (SAD) 14
  5. Roy Emerson (Aus) 12
  1. Bjoern Borg (Šve) 11 . Rod Laver (Aus) 11
  2. Bill Tilden (SAD) 10
  3. Andre Agassi (SAD) 8 . Henri Cochet (Fra) 8 . Jimmy Connors (SAD) 8 . Ivan Lendl (Češ/SAD) 8 . Fred Perry (VBr) 8 . Ken Rosewall (Aus) 8