Podrška poznatih
1k

U povorci ponosa u Sarajevu prošetali i Štukan, Isović, Forto, Mlinarević, Field...

Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Eric Nelson (Foto: I. Š./Klix.ba)
Prvoj bosanskohercegovačoj povorci ponosa u Sarajevu odazvale su se brojne poznate ličnosti kako bi iskazale svoju podršku borbi za jednaka prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba.

Među prvima koji su potvrdili svoje prisustvo povorci bio je bh. izvođač sevdalinki Božo Vrećo. Kako nam je kazao, sretan je i ponosan što se parada održava u njegovom voljenom Sarajevu, a koju smatra velikim pomakom za BiH.

"Sretan sam što mogu biti dijelom nečega što otvara vrata Evropi i nečemu lijepom. Napokon iz tame izlazimo u svjetlo", rekao je Vrećo.

Povorci je prisustvovao i Damir Imamović koji je na kraju uz gitaru izveo sevdalinku "Snijeg pade na behar na voće".

Učesnicima povorke pridružili su se i bh. glumac Feđa Štukan, režiser i producent Ademir Kenović, scenarista Feđa Isović te glumac, komičar i bh. umjetnik Almir Kurt.

Kao podrška protestu protiv nejednakosti LGBTIQ osoba u BiH povorkom se prošetala i bh. književnica Martina Mlinarević. Ona je uoči povorke putem Facebooka iskritikovala sve one koji se protive povorci. Kazala je kako smatra licemjernom jučerašnju kontrašetnju "Dan tradicionalne porodice".

"Znaš šta je, zapravo, tradicionalna porodica? Ona koja te voli, usprkos svemu. Tradicionalna porodica je ona koja te neće napustiti ma sta da su tvoje odluke i izbori. Tradicionalna porodica je ona u kojoj onog svog izvjesiš na sebe kao zastavu i nosiš ga ponosan, pred selendrom što mu hiljadu i jednu manu zakače, pljucajući mu korake. Tradicionalna porodica stoji uz svoju djecu, u svemu. Bili oni pederi, kurve, narkomani ili ne do Bog, Srbi", napisala je Mlinarević.

Među učesnicima povorke našli su se i Edin Forto, Sabina Ćudić sa suprugom Albanom Ukajem, Haris Pašović, Damir Arnaut, Igor Kamočaji, Lana Prlić, Saša Magazinović te Svetozar Pudarić.

Kada je riječ o visokim zvaničnicima, američki ambasador Eric Nelson prisustvovao je povorci, kao i britanski ambasador u BiH Matthew Field koji je nosio majicu s natpisom "Ljubav je odlična".

Iako se nisu pridružili učesnicima u šetnji, brojni su građani BiH koji su putem društvenih mreža podržali povorku i borbu LGBTIQ zajednice za jednaka prava.