Osiguravaju tri događaja
78

Sarajevska policija o skupovima za vikend: Molimo građane za korektnost i suzdržanost

Dž. L.
Nakon procjene stepena rizika povodom predstojećih javnih skupova tokom vikenda u Sarajevu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo istakli su na današnjoj konferenciji kako su uključili sve ljudske i materijalne resurse u obezbjeđivanje ovih događaja.
Podsjećanja radi, sutra će se u Sarajevu održati "Dan tradicionalne porodice" u organizaciji Udruženja "Svjetlo", dok glavni grad BiH u nedjelju očekuje prva bosanskohercegovačka povorka ponosa. Na isti dan, 8. septembra očekuje se i kontraskup paradi ponosa na Ciglanama.

Na osnovu prirode najavljenih skupova, iz sarajevske policije ističu kako ovakvi događaji spadaju u rizičnu vrstu skupova.

Mirza Hadžiabdić (Foto: T. S./Klix.ba)
Mirza Hadžiabdić (Foto: T. S./Klix.ba)

"Zbog iskazanog interesa javnosti, uvažavajući pažnju koja je izazvana navedenim okupljanjima, policijski komesar formirao je Operativni štab za provođenje aktivnosti. Uprava policije obratila se svim policijskim agencijama s ciljem prikupljanja svih informacija o potencijalnim rizicima. Nakon sumiranja svih informacija, nema relevantnih pokazatelja o eventualnim rizicima. Komesar se zahvaljuje svim policijskim agencijama na korektnoj saradnji koja će se nastaviti i u budućnosti", kazao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS.

Načelnik sektora za policijsku podršku MUP-a KS Muhamed Hasanović zamolio je sve građane da ostanu maksimalno suzdržani tokom vikenda.

"Neka svi prilagode svoja kretanja ograničenjima u saobraćaju. Zamolio bih i medije da ne stvaraju tenzije oko predstojećih događaja", kazao je Hasanović.

Muhamed Hasanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Muhamed Hasanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Iz MUP-a KS danas su potvrdili kako će tri skupa u Sarajevu obezbjeđivati više od 1.000 policijskih službenika. Također će biti angažovana i antisnajperska zaštita.

"Na osnovu višemjesečnog planiranja poduzeli smo niz aktivnosti kako bismo bili na visini zadatka. Pozivam građane na korektnost i suzdržanost te dostavljanje bilo kakvih potencijalno rizičnih informacija kako bismo izvršili procjenu rizika. Ne trebaju se oni brinuti o njima, već mi ukoliko nam se pravovremeno dostave. Insistirali smo na provedbi svih potrebnih mjera sigurnosti", rekao je Džafer Hrvat iz sektora uniformisane policije MUP-a KS.

Džafer Hrvat (Foto: T. S./Klix.ba)
Džafer Hrvat (Foto: T. S./Klix.ba)

Uprava policije KS te Ministarstvo saobraćaja KS danas će obavijestiti građane o svim detaljima okupljanja tokom vikenda kako bi ih pravovremeno uputili o trasama kojima će se moći kretati.