Inspekcija se povukla
34

Mještani sarajevskog naselja Gorica spriječili rušenje objekta, općina tvrdi da je nelegalan

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U sarajevskom naselju Gorica jutros je došlo do incidenta nakon što je općinska inspekcija izašla na teren radi rušenja objekta u izgradnji.

Kako smo saznali, ispred objekta koji se nalazi u neposrednoj blizini parka u Ulici Dajanli Ibrahim-bega izašli su mještani koji nisu željeli dozvoliti inspekciji da ruše objekat. Ubrzo nakon toga, inspekcija se povukla.

Saznali smo da nije bilo eskalacije situacije, a mještani su zahvalili policiji na korektnosti. Objekat se navodno gradi na temeljima stare kuće koja je bila oštećena u ratu i za to vlasnica, navodno, posjeduje sve dokumente, osim građevinske dozvole. Vlasnica se, kako nam je rečeno, nalazi u Belgiji na operaciji.

O svemu ovome se oglasila i Općina Centar.

"Tokom kontrole u naselju Gorica utvrđeno je da je u toku izgradnja objekta investitora F.R. koji nije pribavio potrebne dozvole, te je u skladu sa time inspektorat pokrenuo zakonom predviđene procedure. Uprkos upozorenjima investitor se oglušio i nastavio izgradnju objekta. S obzirom da je riječ o potpuno nelegalnom objektu, a nakon provedenog postupka inspektorata, Općina Centar je izdala nalog za uklanjanje građevine koje će biti izvršeno 5. septembra 2019. godine", saopćili su.

Općina Centar se, kažu, snažno zalaže za urbanizaciju i izgradnju, ali upućuju apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti, te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola.