Promijenio mišljenje
14

Nazire se kompletiranje rukovodstva Parlamenta FBiH, Atlagić spreman za dopredsjedavajućeg

Ervin Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnik Mile Atlagić, koji je nedavno napustio Klub zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH, spreman je prihvatiti kandidaturu na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda, ukoliko to odluči vladajuća većina.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nije kompletirao rukovodstvo federalnog organa zakonodavne vlasti s obzirom na to da do danas nije izabran zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH iz reda srpskog naroda.

Vladajuća većina našla se u velikim problemima zbog malog broja pripadnika srpskog naroda u parlamentarnim klupama. Naime, mandate u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda dobile su samo političke stranke SDP BiH, Naša stranka i HDZ BiH s tim što zastupnik HDZ-a Goran Opsenica i dalje tvrdi kako on nije Srbin već Hrvat te da ga je Centralna izborna komisija (CIK) BiH, spletom čudnih okolnosti, pogrešno evidentirala kao zastupnika iz reda srpskog naroda.

Prvi pokušaj izbora zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PFBiH iz reda srpskog naroda propao je u julu ove godine jer su tadašnji zastupnik SDP-a Mile Atlagić i zastupnik HDZ-a Goran Opsenica pismeno odbili kandidature na ovu poziciju. Atlagić je to učinio zbog pritisaka iz SDP-a, a Opsenica zbog gore navedenih razloga: On je legitimni Hrvat iz HDZ-a, a ne nelegitimni Srbin.

Vrijeme i tok političkih dešavanja evidentno je išao u korist vladajuće većine pa se tako nazire da bi Zastupnički dom Parlamenta FBiH pored predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda uskoro mogao dobiti i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

Naime, Mile Atlagić nedavno je odlučio napustiti SDP-ove klube u federalnom organu zakonodavne vlasti i zajedno s još četiri zastupnika SDP-a preći u redove samostalnih parlamentaraca. S obzirom na to da je odluku o odbijanju kandidature za zamjenika predsjedavajućeg donio po instrukciji SDP-a, njegovo istupanje iz političke stranke na čijem čelu se nalazi Nermin Nikšić otvorilo je mogućnost da se ime Mileta Atlagića ponovo nađe kao jedna opcija za kompletiranje rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Tim povodom Atlagić nam je rekao kako je situacija sada sasvim drugačija te da je spreman prihvatiti izbor na poziciju zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

"Naravno, ako budem izabran od većine. Ta većina je meni ponuđena i ja sam načelno to i prihvatio", kazao je Atlagić.

Na otvoreno pitanje da li je zbog pritisaka SDP-a ranije odbio kandidaturu na poziciju za koju je i danas zainteresovan, Atlagić je odgovorio da je u tom periodu bilo pritisaka iz SDP-a da odbije nominaciju. Što se tiče njegove komunikacije s vladajućom strukturom i eventualnih planova za izbora, on je rekao kako je i ta komunikacija oskudna.

"Ne čujem se u posljednje vrijeme ni s kim, ako mi vjerujete. Imam jednog prijatelja koji je rekao da je to sve uredu. Ja njemu vjerujem. Nemam puno prijatelja, ali on mi je prijatelj i ako mi je prijatelj onda mu moram vjerovati", zaključio je Atlagić.