Iznesene kritike
166

Je li poljuljana skupštinska većina u Kantonu Sarajevo: Imenovanje nove ministrice bit će test

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto jučer je rekao kako očekuje da će uskoro biti održana sjednica Skupštine KS na kojoj će biti imenovana, odnosno potvrđena, nova ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS. Međutim, ako je vjerovati zastupnicima u Skupštini KS sjednice kantonalnog organa zakonodavne vlasti nema ni na vidiku.

Šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić rekao nam je da je tematska sjednica Skupštine KS zakazana za 30. septembar 2019. godine i da se ta sjednica odnosi na obrazovanje.

"Tu postoje neke dileme jer je ministrica Zineta Bogunić u ostavci. Odnosno, kako i na koji način postupati na toj sjednici. SBB je spreman dati svoj doprinos da ta sjednica uspije jer je poprilično teško stanje u obrazovanju", kazao je Marić.

Što se tiče imenovanja nove ministrice i razrješenja aktuelne ministrice, Marić je poručio kako SBB nema jasan stav o tome.

"Nema nikakvih posebnih naznaka da će to biti na dnevnom redu, a ni kada će biti. Svakako, kada dođe do toga organi stranke razmatrat će to pitanje i zauzeti konkretan stav", poručio je Marić.

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Fahrudin Pecikoza žestoko je kritikovao predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića za kojeg je kazao kako je "preuzeo matricu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića".

"Kada je on premijer - za sve se pita, kada je on predsjednik Skupštine KS - za sve se pita", rekao je Pecikoza.

Što se tiče imenovanja nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo on je rekao kako neće glasati ni za kakav prijedlog koji dolazi od vladajuće većine u Skupštini KS.

Nova ministrica neće biti postavljena ni za mjesec i po

"Uopće nije zakazana redovna sjednica Skupštine KS. Jedino je zakazana tematska sjednica i to za 30. septembar 2019. godine. Imenovanje nove ministrice dakle nije ni na vidiku. Mislim da se nova ministrica neće postaviti ni za mjesec i po", kazao je Pecikoza.

Još uvijek aktuelna ministrica Zineta Bogunić u ostavci je između ostalog navela kako odstupa zbog toga što ne može povjerenu dužnost obnašati dostojanstveno, a Pecikoza ističe da nijedan ministar u Vladi KS ne može obnašati svoju dužnost dostojanstveno.

"Tražite od Vlade KS da vam dostavi imena i prezimena svih osoba koje su imenovali na direktorska mjesta, upravne i nadzorne odbore te ćete vidjeti koliko ulizica ima na tom spisku. Ova vlast funkcioniše na ulizicama i samo takvi ljudi prolaze, to je jako štetno za društvo", kazao je Pecikoza.

On je rekao da je ranije razgovarao s predstavnicima Vlade KS te da je tražio da se na javnom konkursu za izbor direktora Službe za zapošljavanje KS postavi najbolje rangirana osoba, a da su na kraju postavili "mladi kadar" u liku i djelu Nermina Pećanca.

"Oni se sprdaju s ljudima. To su patološki lažovi. Rekli su da neće biti stranačkog zapošljavanja, a pogledajte koga su postavili. Unaprijed se znalo da će Nermin Muzur biti na čelu Turističke zajednice KS ako Elmedin Konaković dođe na vlast", rekao je Pecikoza.

Za Dinu je Sebija prije šest mjeseci bila najbolji menadžer

Zastupnik ističe kako građani KS očito nemaju povjerenje u novu vlast što se najbolje vidi na činjenici da se na konkurse koje raspisuju za javna preduzeća prijavljuje samo po jedna osoba.

"Znači da niko neće biti direktor već svi žele kopati kanale ili biti čistačice. Kada se raspiše javni konkurs za direktora onda se prijavi samo jedna osoba jer narod unaprijed zna ko će se biti postavljen", kazao je Pecikoza.

Tvrdnje vladajuće većine da su najbolja vlada u historiji KS nazvao je smiješnim podsjećajući da je Konaković nakon smjene s pozicije premijera KS tvrdio da je prošli saziv Vlade KS bio najbolji u historiji.

"On se sprda s građanima. Pa prije šest mjeseci govorio je da je Sebija Izetbegović najbolji menadžer, pogledajte na YouTubeu njegove izjave. On je tvrdio da je SDA najbolja stranka i da je Sebija Izetbegović najbolji direktor, a sada priča protiv nje. On tako brzo mijenja mišljenje i misli da smo mi svi budale", rekao je Pecikoza.

Istakao je da je SDA poštena stranka i da se s tom strankom zna: "Oni kada dođu njihovi kadrovi će zasjesti. I tu nema nikakve dileme. To je tako. Pa hoćete ili nećete".

Za predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića kazao je da je "hodajući Nescafe i to onaj 3 in 1 s obzirom na to da obnaša dužnost predsjedavajućeg Skupštine KS, u praksi predsjednika Vlade KS i predsjednika Naroda i pravde".

"Igor Kamočaji je bio osam mjeseci na bolovanju i čim je postavljen u nekakav odbor odmah je ozdravio. Pa je li se to ukazala nekakva gospa u Sarajevu?! Ako jeste hajde da to iskoristimo u marketinške svrhe. Hajde na unaprijedimo zdravstveni turizam s ovom Vladom KS. Čovjek godinu dana na bolovanju, postave ga u nekakav upravni odbor on odmah ozdravi. Terapija: liječenje odborom. Ako ste teško bolesni dođite u Sarajevo, mi ćemo vas postaviti u upravni ili nadzorni odbor i odmah ćete ozdraviti. I sada oni pričaju o poštenju. Ma je'l, ko o čemu ku*va o poštenju", rekao je Pecikoza.

Istakao je da bi već sutra podržao smjenu Vladu KS i da se pokazalo kako je politička stranka Narod i pravda ništa drugo do C-SDA, odnosno stranka tri čovjeka koja su istupila iz SDA.

Kako kaže, o eventualnoj smjeni Vlade KS pokušao je razgovarati s predsjednikom Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Asimom Sarajlićem, ali da je stekao dojam kako SDA uopće ne zanima vlast u KS.

"Uz kafu sam pokušao nametnuti tu temu Asimu, ali njih ne zanima preuzimanje vlasti što je nonsens. Pitao sam ih i nisam dobio odgovor. Može bit i da su ljuti na mene jer sam glasao za to da Dino bude predsjedavajući Skupštine KS. Ja da sam prespavao Dino ne bio predsjedavajući Skupštine KS. Vjerujte da je Asim ispao veći čovjek od njih", zaključio je Pecikoza.