Ko koči?
36

Buran sastanak u Vladi KS o Prvoj transverzali: Marić poručio da neko mora odgovarati

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U zgradi Vlade Kantona Sarajevo danas je održan buran sastanak premijera Edina Forte, zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) u Skupštini KS Zvonka Marića, ministra saobraćaja KS Adnana Štete i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića. Tema je bila dinamika (ne)izgradnje Prve transverzale.

Nakon sastanka medijima se ispred zgrade obratio Marić koji je kazao da je riječ o vrlo važnom projektu izgradnje Prve transverzale koji je bio i kapitalan za formiranje Šestorke.

"Prilično je bilo burno i to se očekivalo. Ne znam zašto su rekli da mediji ne mogu prisustvovati i da nema sastanka. Nisam pobornik takvih stvari i ja to nisam rekao. Ovo je javno i transparentno", kazao je.

On je kazao da je on lično ispred SBB-a pokrenuo inicijativu da se vidi dokle se stiglo sa realiziranjem projekta.

"To je prilično izazvalo buru. Moje legitimno je pravo da to uradim. Rekao sam na sastanku da ko god opstruira realizaciju ovog kapitalnog projekta izravno radi protiv interesa građana i Šestorke. Svi su se složili, čak je premijer Forto rekao da to nije prejjaka izjava već da odgovara suštini ovoga zbog čega smo se našli", poručio je Marić.

Član SBB-a kaže da treba pitati građane koji iz Vogošće idu prema Sarajevu i obratno te svaki dan čekaju po dva sata.

"Ako vodimo računa o interesima građana treba da pristupimo realiziranju ovog projekta. Odmah se mora pristupiti terenu i raditi priprema trase, kako bi se počeli radovi. Bilo je previše nesporazuma, kako kažu. Ali bilo je i nesnalaženja ljudi koji su direktno involvirani i trebali su rješavati problem. Mislim da će ovaj sastanak dati rezultate iako je bio buran. Jedna građevinska sezona je propala i neko mora odgovarati za to", smatra Marić.

On je dodao i da je donesen zaključak da će doći do izmještanja depoa GRAS-a koji je veoma važna karika u realizaciji ovog projekta.

Na pitanje novinara da li je predstojeća povorka ponosa poljuljala odnose u koaliciji, Marić je odgovorio da parada ponosa nema nikakvog utjecaja na stabilnost koalicije.

"Ne radi se o tome je li neko protiv ili ne, već da li je neko za ispunjavanje preuzetih obaveza i evropskog puta. Ako je ona sukladno zakonu, pa neka se desi. Ko ne želi da prisustvuje neka nađe neke druge sadržaje."